GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Blagi pad na kvartalnoj razini

MOL: Blagi pad na kvartalnoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 11:43
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa danas je objavila svoje financijske rezultate za prvo tromjesečje 2022. MOL Grupa ostvarila je čistu CCS EBITDA-u od 833 milijuna USD u prvom tromjesečju 2022. godine, na temelju vrlo visokih cijena nafte i plina.

Međutim, rezultati su smanjeni za 6 % u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Učinak segmenta Istraživanja i proizvodnje potaknuo je rezultate, segment Rafinerija i marketinga bio je pod utjecajem nestabilnih i kontroverznih makro i cjenovnih učinaka pa je ostao na istoj razini kao i prošle godine, dok su Usluge kupcima osjetile posljedice ograničenja cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe. MOL Grupa ostvarila je 510 milijuna USD slobodnog novčanog toka, što je više od polovice smjernica za 2022., budući da su svi segmenti ostvarili pozitivan doprinos.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „2022. godina ponovno je donijela nove izazove. Među vanjskim uvjetima koji se brzo mijenjaju, nestabilnim i često nepovoljnim okolnostima, MOL Grupa dokazala je da možemo brzo reagirati, a čista CCS EBITDA od 833 milijuna USD u prvom tromjesečju dokazuje da smo na dobrom putu.

Međutim, najveći izazovi u nadolazećem razdoblju nisu ništa manji od osiguravanja sigurnosti opskrbe energijom i održavanja naše profitabilnosti. Ulažemo značajne napore kako bismo se prilagodili novom okruženju i dodatno diversificirali svoj portfelj da bismo osigurali opskrbu energijom u srednjoj i istočnoj Europi. Također, MOL je usred transformacijskog puta koji zahtijeva velika ulaganja. Vrlo smo predani nastavku tog procesa i u sadašnjem nestabilnom okruženju. MOL Grupa pokazala je otpornost tijekom nekoliko kriza u prošlosti i uvjeren sam da ćemo zadržati svoju ključnu ulogu u pružanju predvidljive opskrbe energijom te ostati pouzdan partner našim kupcima, dionicima i širem društvu.“

EBITDA segmenta Istraživanja i proizvodnje nafte i plina (Upstream) dosegla je 504 milijuna USD u prvom tromjesečju 2022., što je povećanje za 104 % u odnosu na rezultat prvog tromjesečja prošle godine. Dobar učinak potaknut je kontinuirano višim cijenama nafte i plina, povećanjem cijene nafte Brent za više od 40 USD/bbl i peterostrukim povećanjem cijena plina na promptnim tržištima. Obujam proizvodnje smanjen je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zbog prirodnog pada u srednjoj i istočnoj Europi te u Pakistanu i pada proizvodnje ACG-a u Azerbajdžanu. Pojednostavnjeni doprinos za slobodan novčani tok segmenta Istraživanja i proizvodnje porastao je na 420 milijuna USD u odnosu na 160 milijuna USD prošle godine. Što se tiče operacija, MOL je potpisao ugovor s društvom Waldorf Production Limited („Waldorf“), čime je pokrio prodaju svojeg cjelokupnog portfelja Istraživanja i proizvodnje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Čista CCS EBITDA segmenta Rafinerija i marketinga (Downstream) iznosila je 254 milijuna USD, isto kao i prošle godine u istom razdoblju, uz nestalno vanjsko okruženje koje je i pozitivno i negativno utjecalo na rezultate. Smanjenje doprinosa petrokemije nadoknadilo je više generiranje EBITDA-e segmenta Rafinerija i marketinga. Ekspanzija marže u ožujku potaknuta diferencijalom urala i krekiranim plinskim uljem djelomično je nadoknađena smanjenjem cijene i značajnim porastom troškova energije. U međuvremenu, obujam prodaje povećan je za 11 % na godišnjoj razini, što je uzrokovano naglim porastom prodaje u Mađarskoj jer je tržište narušeno ograničenjem veleprodajne cijene goriva uvedenim od sredine veljače. Povećanje održivosti i transformacije u segmentu Rafinerija i marketinga nastavljeno je u prvom tromjesečju 2022.: započelo je greenfield ulaganje u postrojenje za 100kT propilena, preuzimanje ReMata, vodeće kompanije za recikliranje plastike u Mađarskoj. Kompleks poliola dosegao je omjer mehaničkog završetka od 96 % do prvog tromjesečja 2022. godine.

EBITDA Usluga kupcima i maloprodaja smanjena je za 44 % u prvom tromjesečju 2022. godine u odnosu na rezultat istog razdoblja prošle godine, unatoč povećanju obujma prodaje za 20 % i povećanju broja transakcija za 7 % na godišnjoj razini, što je rezultiralo širenjem tržišnog udjela u cijeloj regiji srednje i istočne Europe. Regulatorne mjere za cijenu goriva u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini resetirale su EBITDA-u na razinu sličnoj onoj u prvom tromjesečju 2017. Na godišnjoj razini marža negoriva povećala se za 8 %, uglavnom potaknuta prodajom namirnica, gastro ponude i hot dogova. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1081 u prvom tromjesečju 2022., s 984 u prvom tromjesečju 2021. U siječnju 2022. godine MOL je s Grupom Lotos SA i PKN Orlen potpisao komplet ugovora koji obuhvaćaju prodaju i kupnju više elemenata portfelja, čime je MOL stekao 417 benzinskih postaja u Poljskoj koje društvu omogućuju da dođe do 3. pozicije na lokalnom maloprodajnom tržištu goriva. Ovaj dogovor uvjetovan je dobivanjem odobrenja za spajanje.

EBITDA Plinskog poslovanja (Midstream) u prvom tromjesečju 2022. dosegla je 48 milijuna USD, rezultat je sličan učinku u prvom tromjesečju prethodne godine. Daljnje povećanje otkupnih cijena plina imalo je negativan učinak i rezultiralo je više nego dvostrukim troškovima potrošnje plina.

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, nafta, plin
PROČITAJ I OVO
Uniper tuži Gazprom zbog prekida isporuke plina
TUŽBA
Uniper tuži Gazprom zbog prekida isporuke plina
BERLIN - Ruski energetski div Gazprom morat će se braniti pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu zbog obustave isporuke plina Njemačkoj. Tužbu je podnijela njemačka energetska kompanija Uniper, gdje tvrde da su zbog toga dosad pretrpjeli 11,6 milijardi eura štete. Uniperu je prijetio bankrot i morala ga je spašavati njemačka vlada.
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, potaknute naznakama tijesne opskrbe, slabijim dolarom i očekivanjima oporavka kineske potražnje.
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
POSLJEDICE
Redukcije struje u Francuskoj gase hitne telefonske pozive
PARIZ – Pozivanje hitnih službi telefonom možda neće biti moguće u dijelovima Francuske ako ove zime bude dužih nestanaka struje, rekla je danas Christel Heidemann, voditeljica telekom operatera Orange.
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
PRESUDA
Prvostupanjski sud Europske unije odbio austrijsku tužbu zbog mađarske nuklearne elektrane
ZAGREB - Opći sud EU odbio je danas žalbu Austrije na odluku Europske komisije iz 2017. da odobri proširenje nuklearne elektrane u mađarskom Paksu, koju financijski podupire Rusija.
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
POTEZI
Habeck: Njemačka napušta Ugovor o energetskoj povelju, prepreka je promjenama
BERLIN – Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je danas da će se njegova zemlja povući iz Ugovora o energetskoj povelji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE