GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Dioničarski ugovor može se mijenjati samo sporazumno

MOL: Dioničarski ugovor može se mijenjati samo sporazumno
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2021 / 17:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Mađarski MOL u četvrtak je na upit Hine za komentar Vladine odluke o pokretanju revizije arbitražnog pravorijeka koji se tiče dioničarskog ugovora u Ini, odgovorio kako je dioničarski ugovor valjan i može se mijenjati jedino sporazumom uključenih strana.

U MOL-u kažu da su u studenom već javno komentirali tu temu i da ne žele ništa više dodati. Podsjećaju na tadašnju izjavu glavnog izvršnog direktora MOL Grupe Joszefa Molnara, po kojoj su dioničarski sporazumi valjani i mogu se mijenjati samo zajednički, putem sporazuma.

"Uzimajući u obzir da nisu otkriveni nikakvi novi dokazi, niti je otkriven novi razvoj događaja u vezi s navodnom korupcijom od arbitražne presude 2016., sporazumi se mogu zakonito izmijeniti samo uz obostranu suglasnost obiju strana. Bilo koji drugi način za izmjenu sporazuma ili rješavanje spora bilo bi protuzakonito i predstavljalo bi kršenje međunarodnog prava", prenosi MOL raniju Molnarovu izjavu.

Vlada je na današnjoj sjednici objavila da zastaje s otkupom Ine od MOL-a zbog novih pravnih okolnosti nastalih nakon presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija te da pokreće reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. i nastavlja s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem.

Vlada je, naime, u četvrtak zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. te da nastavi s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se postupak protiv Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara i Ugovora o pliskom poslovanju, pokreće jer Vlada smatra da "zbog novih presuđenih okolnosti na Vrhovnom sudu" takvi ugovori ne mogu opstati.

Vladina odluka, kako je dodao, utemeljena je i na pravnim mišljenjima i izvijestio da se Vlada konzultirala s Državnim odvjetništvom, Katedrom za međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu te s Vladinim pravnim zastupnicima u postupcima s MOL-om.

"U ovim promijenjenim okolnostima smatramo da je oportuno zastati s procesom mogućeg otkupa dionice koje MOL drži u Ini, dok se ne razriješi ova nova pravna okolnost", rekao je Plenković.

Predstavnici hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a su prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i Ugovor o plinskom poslovanju potpisali 30. siječnja 2009. godine.

Izmjenama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara je broj članova Nadzornog odbora Ine povećan sa sedam na devet, pri čemu je MOL-u pripalo pet mjesta, Vladi tri, a predstavnicima radnika jedno, s tim da predsjednika NO-a određuje Vlada.

Prema tim izmjenama, Uprava Ine ima šest članova, od kojih tri predstavljaju Vladu i tri MOL, a MOL predlaže predsjednika Uprave, koji ima i odlučujući glas. Kao novina u upravljanje su uvedeni izvršni direktori, čiji se sastav određuje dogovorom unutar Uprave.

Vlada i MOL su tada potpisali i Glavni ugovor o plinskom poslovanju, kojim se razrađuje prodaja državi skladišta plina u Okolima, kao i odvajanje u zasebnu tvrtku i kasnije prodaju Vladi tvrtke za trgovanje plinom. U prosincu 2009. godine Vlada i MOL sklopili su Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, kojim je obveza Vlade da kupi plinski biznis od Ine odgođena do 1. prosinca 2010. godine.

Tagovi: kompanija MOL, Joszef Molnar, nafta, kompanija Ina, Ivo Sanader, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE