GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL dovršio novi centar za istraživanje i razvoj u Százhalombatti

MOL dovršio novi centar za istraživanje i razvoj u Százhalombatti
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 14:19
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – U mađarskoj Százhalombatti MOL je otvorio novi centar za istraživanje i razvoj poliola, nazvan György Mosonyi po pokojnom glavnom izvršnom direktoru MOL-a, a s ciljem razvoja proizvoda od poliola koji udovoljavaju potrebama kupaca.

Najmoderniji eksperimentalni reaktorski sustav na svijetu izradio je thyssenkrupp Industrial Solutions, a 90 posto ostale opreme u projektu nabavljeno je od mađarskih dobavljača. MOL i thyssenkrupp uz to su potpisali i ugovor o istraživanju i razvoju.


Strategijom MOL Grupe do 2030. postavljen je cilj povećanja udjela doprinosa petrokemijskog poslovanja rezultatu cijele Grupe. To se nastoji postići ulaganjem u proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu vrijedan 1,2 milijarde eura. Kako bi dao dodatnu težinu tom ulaganju i osigurao da postrojenje ispuni potrebe tržišta na kojima posluje, MOL je uspostavio centar za istraživanje i razvoj u rafineriji Danube.

Investicijski centar vrijedan 10 milijuna eura financirat će do 12 inženjera i 7 tehničara te najnapredniji eksperimentalni reaktorski sustav u svijetu, koji je izradio thyssenkrupp Industrial Solutions, dok je 90 posto opreme nabavljeno od mađarskih dobavljača.
Osim toga, MOL i thyssenkrupp potpisali su ugovor o istraživanju i razvoju kako bi objema kompanijama olakšali ulaz na tržište poliola – thyssenkruppu kao dobavljaču tehnoloških usluga i izvođaču radova na području inženjeringa-nabave-izgradnje (EPC) te MOL-u kao proizvođaču i dobavljaču različitih proizvoda na bazi poliola.

Izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream Gabriel Szabó rekao je: „Centar za istraživanje i razvoj nosi ime György Mosonyi po pokojnom glavnom izvršnom direktoru MOL-a koji je u svom radu bio zaista predan inovacijama te je ovo vrijedan doprinos njemu u spomen. Riječ je o vrhunskom laboratoriju opremljenom svim potrebnim alatima i instrumentima koji, što je najvažnije, ima sjajne stručnjake koji će osigurati da aktivnosti vezane uz istraživanje i razvoj služe razvoju proizvoda spremnih za tržište koji će se kasnije proizvoditi u tvornici poliola u Tiszaújvárosu. Centar je iznimno važan, ne samo za MOL, nego i zbog toga što kao najnapredniji centar za istraživanje poliola u srednjoj i istočnoj Europi ima nacionalni značaj te se nadamo da će znanstveni rezultati centra biti visokovrijedni i na međunarodnoj razini.”

„Našim ugovorom o zajedničkom istraživanju i razvoju ovaj centar za istraživanje i razvoj predstavlja velik korak naprijed u ispitivanju i pridobivanju novih tržišta kojima se MOL okreće proizvodnjom poliola. Puni smo entuzijazma zbog ovog novog poglavlja u našem zajedničkom putovanju i uvjereni da će ovo partnerstvo biti važan čimbenik uspjeha na našem putu razvoja napredne i održive tehnologije i proizvoda za bolju budućnost“, dodao je Sami Pelkonen, glavni izvršni direktor za kemijske i procesne tehnologije u kompaniji thyssenkrupp.

Centar za istraživanje i razvoj provodit će ispitivanja fizikalno-kemijskih svojstava poliola te laboratorijske testove i eksperimentalnu primjenu iz njih dobivenih poliuretanskih pjena. U novoizgrađenom postrojenju, do srpnja 2022. bit će razvijeno najmanje 10 razreda poliola. Za potrebe uspoređivanja i evaluacije rezultata mjerenja, kompanija također planira suradnju s laboratorijima nekoliko mađarskih sveučilišta i neovisnih istraživačkih institucija. Te će suradnje pomoći u daljnjem razvoju metodologija koje se upotrebljavaju u centru za istraživanje i razvoj te proširiti bazu znanja na sveučilištima. Centar će ponuditi iznimnu vrijednost ne samo MOL Grupi, nego i mađarskoj i međunarodnoj znanstvenoj zajednici u godinama koje dolaze.

Projekt MOL-a „Istraživanje i razvoj razreda polieter poliola s tržišnim potencijalom“ koji Nacionalni ured za istraživanje, razvoj i inovacije podržava s 483.269.279 HUF također će se najvećim dijelom provoditi u novootvorenom istraživačkom centru.

Tagovi: kompanija MOL, poliol, Gabriel Szabó, Sami Pelkonen, György Mosonyi
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog širenja korone zadržala cijene nafte ispod 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog širenja korone zadržala cijene nafte ispod 56 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 56 dolara budući da je širenje zaraze covidom 19 širom svijeta potisnulo u drugi plan neočekivani pad zaliha u SAD-u.
Bijela kuća: Sjeverni tok 2 je loš posao za Europu
MINIRANJE
Bijela kuća: Sjeverni tok 2 je loš posao za Europu
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da je plinovod Sjeverni tok 2 "loš posao za Europu", priopćila je Bijela kuća.
HEP će otpisati potraživanja za sva kućanstva postradalih mjesta
OTPIS
HEP će otpisati potraživanja za sva kućanstva postradalih mjesta
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) će, sukladno popisu jedinica lokalne samouprave na potresom pogođenom području kojeg je utvrdio Stožer civilne zaštite, kupcima i korisnicima kategorije kućanstvo otpisati potraživanja za energiju za prva tri mjeseca 2021.
Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva
OIE
Europa prošle godine proizvela više energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnog goriva
BRUXELLES - Europa polako smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima, a jedan izvještaj govori da je u prošloj godini na Starom kontinentu stvoreno više električne energije iz obnovljivih izvora nego od fosilnih goriva.
Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji podigle cijene nafte iznad 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji podigle cijene nafte iznad 56 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara budući da su trgovce uznemirile vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji, koje bi mogle nagovijestiti probleme u opskrbi iz vodećeg svjetskog izvoznika nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE