GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL dovršio preuzimanje benzinskih postaja OMV Slovenije

MOL dovršio preuzimanje benzinskih postaja OMV Slovenije
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2023 / 22:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Mađarska energetska grupa Mol danas je završila kupnju OMV Slovenija i time preuzela postojeće OMV benzinske postaje. Svoju mrežu u Sloveniji tako je privremeno povećao na 172 benzinska servisa, no u drugoj polovici godine prodat će njih 39 Shell Adriji. Od novopreuzetih OMV benzinskih postaja, 27 će biti odjeveno u sliku hrvatske Ine.

Naime, Mol je preuzeo 92,25 posto OMV Slovenija u partnerstvu s Inom, hrvatskom energetskom tvrtkom iz svoje grupe. Kupljena tvrtka sljedećih će se dana preimenovati u Mol & Ina, a sjedište tvrtke ostaje u Kopru, priopćeno je iz Mola.

Krovna grupa Mol i Ina dogovorili su da će Ina dovršetkom transakcije postojećih 7,75 posto vlasničkog udjela u društvu OMV Slovenija povećati na 33 posto. Sukladno tom omjeru, 27 benzinskih postaja iz mreže bivšeg OMV-a promijenit će svoj imidž u okviru promjene vanjskog imidža preuzetih lokacija na način da bude usklađen sa imidžom Ininih benzinskih postaja.

Mol je ugovor o kupnji tvrtke OMV Slovenija potpisao u lipnju 2021. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela bila je 301 milijun eura, čime je Mol došao do mreže od 119 benzinskih postaja u Sloveniji, od kojih već ima 53. Zbog zabrinutosti Europske komisije da bi preuzimanje moglo oslabiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u Sloveniji, tada je morao pristati na prodaju 39 lokacija britanskom energetskom divu Shellu ili svojoj tvrtki Shell Adria.

Završetak kupnje očekuje se u drugoj polovici 2023. Shell Adria je nedavno najavila da će u listopadu početi preuzimati prve benzinske postaje.

Grupa Mol će u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Portorožu predstaviti svoje buduće planove na slovenskom tržištu.

U današnjem priopćenju podsjetili su da je njihov poslovni model u potpunosti vertikalno integriran i po tome se značajno razlikuje od konkurenata na slovenskom tržištu, što im omogućuje cjenovnu konkurentnost i razvoj vlastitih proizvoda. Uz vlastita nalazišta nafte, vlastite rafinerije vide kao svoju bitnu konkurentsku prednost, budući da se lokalna tržišta u Europi, uključujući i Sloveniju, opskrbljuju uglavnom iz tih rafinerija u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, gdje se trenutno nadograđuje rafinerija Rika .

Tagovi: OMV Slovenija, kompanija MOL, Petrol, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE