GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju

MOL Grupa objavila solidne rezultate u prvom tromjesečju
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 08:07
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine.

Grupa je u tom razdoblju ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 382 milijuna dolara u kontekstu dodatnih državnih nameta te provedbi remonata u djelatnosti Rafinerija i marketinga, nepovoljnih učinaka nižih cijena plina u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao i nastavka snažne dinamike segmenta ne-goriva u djelatnosti Usluge kupcima. MOL Grupa generirala je 402 milijuna dolara pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u prvom tromjesečju 2024., što je 22 % niže u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: "Financijski rezultati MOL Grupe još jednom su pokazali učinkovitost i otpornost našeg poslovnog modela. Uspješno smo svladali izazove vanjskog okruženja i postigli solidne rezultate. Naša je stabilnost ključna za jačanje sigurnosti opskrbe u srednjoj i istočnoj Europi te ostvarenje strateških ulaganja, poput kompleksa za proizvodnju poliola vrijednog 1,3 milijarde eura koji će uskoro biti otvoren.

U ožujku smo zacrtali ambiciozan program ulaganja u našoj ažuriranoj strategiji za povećanje konkurentnosti MOL-a, kao i industrije u srednjoj i istočnoj Europi. Unatoč dodatnim značajnim državnim nametima koji su utjecali na naše rezultate, ostajemo predani nastavku našeg puta energetske tranzicije i daljnjem razvoju naše samodostatnosti."

Na rezultate djelatnosti Rafinerija i marketinga pozitivno su utjecale petrokemijske i rafinerijske marže, međutim, niža prodaja vlastitih proizvoda imala je negativan učinak. Dodatni državni nameti u Mađarskoj i dalje negativno utječu na rezultate pri čemu su porez temeljen na prihodima, porez na naftu Brent-Ural i porez na emisije CO2 imali značajan učinak na tromjesečne rezultate.

Djelatnost Usluge kupcima zabilježila je nastavak poboljšanja marži u segmentu ne-goriva, što uglavnom uključuje povećanje prodaje gastro, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, dok su jednokratni dobici od prodaje benzinskih postaja također doprinijeli rezultatima. Unatoč smanjenju veličine maloprodajne mreže zbog prodaje benzinskih postaja u Mađarskoj, količinska prodaja goriva bila je šest posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je jedinična marža goriva bila dva posto niža u odnosu na isto razdoblje lani. Broj Fresh Corner lokacija povećao se diljem maloprodajne mreže, sa 1172 u prvom tromjesečju 2023. na 1260 u prvom tromjesečju 2024.

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosila je 92,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024., što predstavlja povećanje od 0,8 mboepd u odnosu na prethodno tromjesečje. S obzirom na to da je proizvodnja plina u Kazahstanu pokrenuta u prosincu 2023., to je dovelo do povećanja proizvodnje od 1,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024. Razine proizvodnje u srednjoj i istočnoj Europi lagano su se smanjile zbog prirodnog pada proizvodnje na kopnu u Hrvatskoj, dok se proizvodnja u Mađarskoj zadržala na visokim razinama zahvaljujući uspješnim aktivnostima nadoknade prirodnog pada. Jedinični trošak proizvodnje na razini Grupe ostao je nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, unatoč općim inflatornim pritiscima, zbog pada cijena električne energije, veće proizvodnje te promjene strukture prema imovini s nižim troškovima.

Na djelatnost Usluge kružnog gospodarstva utjecala je niža realizacija prihoda proširene odgovornosti proizvođača (Extended Producers Responsibility - EPR) od očekivane. Sustav depozita i povrata (Deposit and Refund System - DRS) u funkciji je od 1. siječnja, pri čemu je oko 2400 automata za povrat instalirano i dostupno na maloprodajnim lokacijama diljem Mađarske.

Rezultati plinskog poslovanja obilježeni su kombiniranim učinkom povoljnog makroekonomskog okruženja i promjene potražnje za regionalnim uslugama transporta.

Tagovi: mol, mol grupa, hernadi, nafta, plin, vodik
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE