GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa osnovala novu organizacijsku jedinicu sa sjedištem u Zagrebu

MOL Grupa osnovala novu organizacijsku jedinicu sa sjedištem u Zagrebu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2024 / 18:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MOL Grupa predstavila je organizacijsku jedinicu "Niskougljične i nove energije unutar djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, sa sjedištem jedinice u Zagrebu, priopćili su u srijedu iz mađarske plinske i naftne kompanije.

Ta organizacijska jedinica, s posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska te inovativne inicijative za obnovljivu energiju, bavi se izazovima povezanima s održivošću i pokreće nove poslovne tokove. Kako se ističe u priopćenju, ona će predvodit brojne inicijative usmjerene na diversifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisija CO2 i metana te smanjenje utjecaja na okoliš.

Među ključnim projektima pod okriljem organizacijske jedinice "Niskougljičnih i novih energija" je i proizvodnja geotermalne energije. Kako se navodi, proteklih mjeseci MOL-u su dodijeljene dvije licence za geotermalna istraživanja u Mađarskoj i dvije Ini u Hrvatskoj.

Nadalje, najavljuje se i pilot-projekt proizvodnje litija, odnosno istraživanje održive metode izvlačenja litija u Pusztaföldváru u Mađarskoj. MOL će testirati ekološki prihvatljivo rješenje i koristiti podzemnu vodu koja se već vadi za proizvodnju nafte. Nakon izvlačenja litija, voda će se ponovno ubrizgavati kružnim putem.

Jedan od projekata je i hvatanje i skladištenje ugljika (CCS). Skladištenjem ugljičnog dioksida pod zemljom, MOL nastoji značajno smanjiti svoj ekološki otisak, a Grupa pokreće studije izvodljivosti za nekoliko lokacija diljem Mađarske i Hrvatske.

Na kraju, kao jedan od projekata u okviru "Niskougljičnih i novih energija" navodi se i smanjenje emisije metana. Putem naprednih sustava nadzora i kontrole, tvrtka nastoji poboljšati operativnu učinkovitost uz smanjenje utjecaja na okoliš, stoji u priopćenju.

Komentirajući pokretanje organizacijske jedinice "Niskougljičnih i novih energija", izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje nafte i plina MOL Grupe Zsombor Marton izjavio je da Grupa prepoznaje potrebu za održivim energetskim rješenjima kako bi odgovorila na izazove našeg vremena.

- U novim i netradicionalnim poslovnim linijama gradit ćemo na našem stoljetnom znanju i stručnom znanju o podzemlju kako bismo doprinijeli naporima MOL Grupe za dekarbonizacijom, utvrđenim u nedavno ažuriranoj strategiji kompanije "Shape Tomorrow. Uspostava organizacijske jedinice "Niskougljičnih i novih energija" naglašava našu predanost ekološkoj odgovornosti, zaključio je Marton.

Tagovi: mol grupa, mol, ina, nafta, plin, litij, Marton
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE