GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa: Solidni rezultati u vrlo izazovnoj 2020. godini

MOL Grupa: Solidni rezultati u vrlo izazovnoj 2020. godini
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – Danas je MOL Grupa objavila financijske rezultate za 2020. godinu. Unatoč izazovnoj pandemiji i ekonomskoj krizi, MOL Grupa u četvrtom je kvartalu ostvarila 464 milijuna dolara CCS EBITDA bez jednokratnih stavki, dok je CCS EBITDA na razini cijele godine iznosila 2,05 milijardi dolara, što je iznad zadnjih očekivanja.

U godini punoj poremećaja na tržištu, volatilnosti i neizvjesnosti, sve djelatnosti ostvarile su pozitivni slobodni novčani tok od 636 milijuna dolara u 2020. godini, što je više nego godinu prije. Organska kapitalna ulaganja iznosila su 1,41 milijardu dolara u 2020., u skladu s očekivanjima (do 1,5 milijardi dolara). MOL očekuje da će EBITDA za 2021. godinu iznositi oko 2,3 milijarde dolara, s obzirom na očekivani oporavak makro okruženja.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

“U 2020. godini ostvarili smo EBITDA u iznosu od više od 2 milijarde dolara, a iako je zarada niža u usporedbi s 2019. godinom, brza i pravovremena reakcija na krizu omogućila nam je da ostvarimo čak i viši slobodni novčani tok nego što je bio predviđen očekivanjima prije COVID-a. To je bilo moguće samo jer je svaka djelatnost poslovala s pozitivnim rezultatom, čak i u godini velikih poremećaja.
2020. godina bila je bez presedana, s dosad neviđenim izazovima. Ponosan sam na sve kolege, s obzirom na to da je naše poslovanje teklo bez prekida i usred najveće krize. Nastavili smo biti pouzdani partner svim našim kupcima i partnerima te smo uspjeli nastaviti sa svim strateškim ulaganjima, iako su nažalost malo usporila zbog ograničenja kretanja. Čak i pod velikim stresom ne gubimo iz vida svoju viziju te ćemo udvostručiti napore u 2021. godini kako bismo napredovali s transformacijom poslovanja. Očekujemo da će 2021. biti godina s određenom normalizacijom i oporavkom, što podržava naša očekivanja i EBITDA od 2,3 milijarde dolara. Moramo ubrzati s kapitalnim ulaganjima, te planiramo usmjeriti 1,7 – 1,9 milijardi dolara u organska kapitalna ulaganja, što opet podrazumijeva poslovanje u potpunosti podržano pozitivnim slobodnim novčanim tokom.“

EBITDA Upstreama pala je u četvrtom tromjesečju na 181 milijun dolara pod utjecajem tehničkih prilagodbi povezanih s ACG-om, MOL-ovom novom imovinom u Azerbejdžanu. Tromjesečje je podiglo cjelogodišnju EBITDA djelatnosti na 689 milijuna dolara, što je 34 % manje nego prethodne godine, jer je oštar pad cijena nafte i plina samo djelomično nadoknađen doprinosom ACG-a koji je pomogao da se cjelogodišnja proizvodnja poveća za 8 % u odnosu na prošlu godinu. Dokazane i vjerojatne rezerve povećale su se na 364 mboepd do kraja 2020. (s 270 mboepd na kraju 2019.), što odražava doprinos ACG-a i pozitivnu neto reviziju rezervi ugljikovodika , uz čak 312 % zamjene rezervi.

Cjelogodišnja CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Downstreama pala je za 15 % na 740 milijuna dolara odražavajući nepovoljnije makro okruženje, dok je u četvrtom tromjesečju EBITDA iznosila 133 milijuna dolara pod utjecajem niskih rafinerijskih marži i uobičajenih sezonskih kretanja. Rafinerijska prodaja pala je za 14 % u odnosu na zadnje tromjesečje prethodne godine, a na rezultat je utjecala pojava drugog vala pandemije. Projekt proizvodnje poliola bio je iznad 75 % ukupne dovršenosti na kraju četvrtog tromjesečja. Zbog pandemije, MOL zajedno s izvođačem radova za inženjering, nabavu i izgradnju procjenjuje da će se završetak projekta pomaknuti u drugu polovicu 2022. godine (izvorno je bilo planirano u drugoj polovici 2021. godine), a kao rezultat kašnjenja ukupna kapitalna ulaganja mogu se povećati na oko 1,3 milijarde eura (izvorno 1,2 milijarde eura).

Rast EBITDA Usluga kupcima u četvrtom tromjesečju iznosio je 23 % te je EBITDA narasla na 128 milijuna dolara u usporedbi s prošlom godinom, uglavnom pod utjecajem veće prodaje goriva i nižih operativnih troškova. Djelatnost je generirala dosad najvišu EBITDA u iznosu od 510 milijuna dolara u cijeloj 2020. godini, što je 8 % više u odnosu na 2019. godinu. Pojednostavljeni slobodni novčani tok se više nego udvostručio u četvrtom tromjesečju 2020. te je na godišnjoj razini porastao za 28 %, na iznos od 381 milijun dolara. Uvođenje koncepta negoriva nastavilo se unatoč pandemiji: broj obnovljenih mjesta s Fresh Cornerima popeo se na 955, dok ih je krajem 2019. bilo 877.

U 2020. godini EBITDA Plinskog poslovanja iznosila je 201 milijun dolara, što je 8 % više nego prethodne godine. U četvrtom tromjesečju EBITDA je pala za 41 % u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine te je iznosila 42 milijuna dolara. Rezultat je to materijalno nižih rezervacija prekograničnih kapaciteta, a time i niže reguliranih prihoda, smanjenja tranzitnih prihoda i većih operativnih troškova.

Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, Zsolt Hernadi, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE