GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL otkrio plin i kondenzate u bloku TAL u Pakistanu

MOL otkrio plin i kondenzate u bloku TAL u Pakistanu
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 14:20
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - MOL je kao operater bloka TAL u Pakistanu otkrio nova nalazišta plina i kondenzata. Ovo predstavlja trinaesto otkriće tvrtke u Pakistanu i deseto otkriće na bloku TAL.

Istraživačka bušotina Mamikhel South-1 uspješno je dosegla ukupnu dubinu od 4.939 m 23. svibnja 2020. godine. Ispitivanjem bušotine ostvaren je dotok plina i kondenzata iz formacije Lockhart & Hangu pri protoku od 6.516 boe/d (16,12 MMscf/d plina i 3.240 b/d kondenzata) pri dinamičkom tlaku od 4,476 PSI na ušću bušotine kroz sapnicu 32/64”. U tijeku su daljnja ispitivanja bušotine.

MOL ima dokazanu uspješnost poslovanja u Istraživanju i proizvodnji nafte i plina u Pakistanu već 21 godinu i ima udjele u četiri bloka u zemlji. MOL je pronašao 13 nalazišta nafte, plina i kondenzata u Pakistanu od 2000. godine i otkrio preko 400 milijuna boe rezervi ugljikovodika.
Kao operator, MOL je odgovoran za bruto proizvodnju od 89 Mboe/d (od prvog tromjesečja 2020. godine) u bloku TAL, jednom od najvećih blokova za proizvodnju ugljikovodika u zemlji, u kojem MOL ima 8,4 % udjela.

MOL-ovi partneri u konzorciju su OGDCL, PPL, POL i GHPL. MOL Pakistan drugi je najveći proizvođač UNP-a, sirove nafte i kondenzata u zemlji. Kao operator trenutno zadovoljava oko 9 % potreba Pakistana za prirodnim plinom, 25 % potreba za naftom i kondenzatom i 22 % potreba za UNP-om.

Dr. Berislav Gašo, Izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje MOL Grupe rekao je:

„Sa zadovoljstvom najavljujem da smo u Pakistanu otkrili još jedno nalazište. Ovo novo otkriće smanjilo je rizik istraživanja područja akumulacije ugljikovodika u dubljim rezervoarima u bloku TAL, što nam daje nove mogućnosti. Otkriće u Mamikhel South-1 poboljšava energetsku sigurnost zemlje iz vlastitih resursa. Zahvaljujemo našim partnerima u konzorciju na sudjelovanju u zajedničkom ulaganju, kao i vladi Pakistana na stalnoj podršci."

MOL želi transformirati svoju djelatnost Istraživanja i proizvodnje širenjem na međunarodnoj razini, a novo otkriće dodatno jača tu ambiciju. Trenutačno je MOL Grupa prisutna sa svojim istražnim i proizvodnim aktivnostima u 14 zemalja, od čega u 9 zemalja ima proizvodne aktivnosti. Pored svoje glavne regije, Srednje i Istočne Europe (Mađarska i Hrvatska), MOL je dobro pozicioniran te ima partnerstva u regiji ZND (Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan), na Bliskom Istoku, u Africi te Pakistanu kao i u regiji Sjevernog mora (Velika Britanija, Norveška).

Tagovi: kompanija MOL, plin, kondenzati, Pakistan
PROČITAJ I OVO
Strahovit rast zelene električne energije
UZLET
Strahovit rast zelene električne energije
LONDON - Udruženje europskih elektroprivreda Eurelectric u novom je Energetskom barometru konstatiralo da se energetski sektor uspješno približava cilju dekarbonizacije sektora. Zaključuje se da se emisije ugljičnog dioksida u tom sektoru smanjuju velikom brzinom, brže nego što se očekivalo, a udio obnovljivaca se uspješno povećava.
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 42 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju s obzirom na opetovani rast broja novozaraženih koronavirusom.
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje
PORUKE
Uprava Janafa poručila da će učiniti sve za stabilno poslovanje

ZAGREB - Uprava Janafa priopćila je u ponedjeljak da će sa zajedno sa svim zaposlenicima uložiti znanje i iskustvo kako bi stabilno poslovali u idućem razdoblju te time pridonijeti ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata za tvrtku i značajnom doprinosu gospodarskom napretku u Hrvatskoj.

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto zbog slabljenja potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto zbog slabljenja potražnje
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, nakon snažnog rasta tjedan dana prije, jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih tjedana mogla porasti.
Farčić: Naravno da se Kovačević planira vratiti u Janaf
PORUKE
Farčić: Naravno da se Kovačević planira vratiti u Janaf
ZAGREB - "Kada mene netko pita kako se Dragan Kovačević osjeća, odgovaram da se ne osjeća dobro i ne smatra da tamo pripada, a i ja mislim da mu tamo nije mjesto", odgovorio je Ivo Farčić na pitanje o tome kako je Kovačeviću u istražnom zatvoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE