GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL pokreće proizvodnju zelenog vodika

MOL pokreće proizvodnju zelenog vodika
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 14:55
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa udružila je snage s tvrtkom Plug Power Inc., vodećim pružateljem gotovih rješenja u tehnologiji vodika za globalnu ekonomiju zelenog vodika, kako bi izgradila jedan od najvećih pogona za proizvodnju zelenog vodika u Europi, u MOL-ovoj rafineriji Dunav u Százhalombatti u Mađarskoj.

Zeleni vodik smanjit će emisije ugljika u pogonima rafinerije Dunav te u duljem roku omogućiti mobilnost bez štetnih emisija.

Uz pomoć jedinice za elektrolizu snage 10 megavata (MW) tvrtke Plug Power, MOL-ovo postrojenje vrijedno 22 milijuna eura moći će proizvoditi približno 1600 tona čistog, ugljično neutralnog, zelenog vodika godišnje, zamjenjujući trenutno korišteni proizvodni proces temeljen na prirodnom plinu i time eliminirajući do 25.000 tona ugljičnog dioksida. Budući da taj proces predstavlja jednu šestinu emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe, ovim se ulaganjem podupiru ciljevi ugljične neutralnosti MOL-a, a ono će također pridonijeti energetskoj neovisnosti regije.

Nakon pokretanja pogona 2023., MOL će zeleni vodik upotrebljavati u svojoj rafineriji Dunav u procesu proizvodnje goriva u vlastitom vodikovom sustavu. Proizvedeni zeleni vodik bit će ugrađen u molekule MOL-ovih goriva, čime će se smanjiti emisije ugljičnog dioksida u proizvodnoj tehnologiji i konačnim proizvodima.

„Uvjereni smo da vodik nije samo jedan od najvažnijih nositelja energije u pokrenutoj energetskoj tranziciji, već će biti i ključan čimbenik u novom, ugljično-neutralnom energetskom sustavu. Ova nova tehnologija omogućuje uvođenje proizvodnje zelenog vodika u Százhalombatti u Mađarskoj, što MOL Grupu čini jednim od najvažnijih igrača u održivom energetskom gospodarstvu u regiji“, izjavio je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik Rafinerija i marketinga MOL Grupe.

„Zeleni vodik predstavlja odgovor na dva ključna pitanja s kojima se suočava čovječanstvo: klimatske promjene i energetsku neovisnost“, izjavio je Andy Marsh, glavni izvršni direktor tvrtke Plug.

„Mogućnosti da podržimo trend uvođenja zelenog vodika u tradicionalnija tržišta industrijskog vodika diljem svijeta doimaju se neograničenima. Zadovoljstvo nam je našu najmoderniju tehnologiju elektrolizatora pružiti Rafineriji Dunav MOL Grupe, kako bismo MOL Grupi omogućili da napravi veliki iskorak u rješavanju tih problema u regiji.“

Proizvodnja zelenog vodika ne stvara emisije stakleničkih plinova. Oprema tvrtke Plug rabi električnu energiju iz obnovljivih izvora kako bi se voda razdvojila na kisik i vodik postupkom elektrolize. Ovim postupkom ne nastaju nusproizvodi koji štete okolišu. Proizvodeći jednu tonu vodika, oprema proizvodi i 8 do 9 tona čistog kisika, čime se u procesu uštedi gotovo 10.000 tona prirodnog plina. Elektrolizatori tvrtke Plug, s gotovo 50 godina iskustva rada u područjima gdje se traži visoka pouzdanost, modularni su i prilagodljivi generatori vodika, optimizirani za proizvodnju čistog vodika.

Plug, tvrtka koja stoji iza prvog i najopsežnijeg ekosustava zelenog vodika, pojednostavljuje uvođenje zelenog vodika za tvrtke koje su spremne poboljšati učinkovitost i održivost svojih operacija. Plan je da neovisna mreža za proizvodnju zelenog vodika tvrtke Plug ostvari dnevnu proizvodnju od 70 tona do kraja 2022. godine, a cilj je dosegnuti dnevnu proizvodnju od 500 tona dnevno do 2025. u Sjevernoj Americi te 1000 tona dnevno na globalnoj razini do 2028.

Proizvodnja zelenog vodika sastavni je dio MOL-ove strategije SHAPE TOMORROW, koja je usmjerena na održivost te je u potpunosti usklađena s europskim zelenim planom. U okviru svoje strategije tvrtka će do 2025. uložiti ukupno 1 milijardu eura u kružno gospodarstvo s niskim emisijama ugljika. MOL će smanjiti ugljični otisak svojih operacija za 30 posto do 2030., a 50 posto ulaganja utrošit će se na održive projekte. MOL ima za cilj ostvariti ugljičnu neutralnost u svom poslovanju do 2050. godine.

Tagovi: kompanija MOL, zeleni vodik, Andy Marsh
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE