GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL rezultatima nadmašio očekivanja analitičara

MOL rezultatima nadmašio očekivanja analitičara
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 09:26
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa u prvom je tromjesečju 2021. ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu 664 milijuna američkih dolara, što je 7 % više u odnosu na isto tromjesečje lani, unatoč trećem valu pandemije bolesti Covid-19 i posljedičnim ograničenjima putovanja i uvođenju restriktivnih mjera u srednjoj i istočnoj Europi.

Rezultatima su pridonijeli snažan porast cijena nafte i plina, rekordne petrokemijske marže i dobri rezultati Usluga kupcima. MOL Grupa generirala je pojednostavljeni slobodni novčani tok od 383 milijuna dolara, što predstavlja porast od 17 % na godišnjoj razini.

Dobit nakon oporezivanja također je bila veća od očekivane i iznosila je 92,3 milijarde forinti, što je 44 posto više od očekivanja analitičara, a operativna dobit također je bila veća od očekivanja analitičara, piše mađarski portal Portfolio.hu. Snažne performanse također su zabilježene u svakoj poslovnoj liniji, a istraživanje, proizvodnja, prerada i trgovina i potrošačke usluge nadmašili su očekivanja.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi:

„U prvom smo tromjesečju 2021. ostvarili EBITDA u iznosu većem od 660 milijuna dolara, što predstavlja veliko postignuće s obzirom na situaciju s pandemijom tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Taj je snažan učinak rezultat prethodnih strateških inicijativa u kombinaciji s našim otpornim integriranim poslovnim modelom. Posebno mi je drago što vidim dobre rezultate i u petrokemijskom sektoru i u Uslugama kupcima, koji čine dva važna stupa naše transformacijske strategije.

Prije točno godinu dana rekao sam da smo ušli u razdoblje nesigurnosti, ali mi u MOL-u definitivno smo naučili kako se prilagoditi te smo iz krize izašli još jači. S obzirom na cijepljenje i postupno ublažavanje mjera u našoj regiji, imamo razloga za optimizam. Drago mi je da je isplata dividendi nastavljena nakon što je prošle godine bila otkazana, jer dobre rezultate dijelimo s našim ulagačima.

Prvo se tromjesečje pokazalo kao još jedna prekretnica u povijesti Grupe. Objavili smo strategiju „Shape Tomorrow“ 2030+, kojom će se dodatno ubrzati tempo i razmjer naše transformacije kako bismo bili ključni igrač u niskougljičnom, kružnom gospodarstvu u regiji SIE. Uvjeren sam da nam ovi rezultati pružaju snažan temelj na kojem ćemo moći oblikovati gospodarstva sutrašnjice zajedno s našim dionicima.“

U Istraživanju i proizvodnji EBITDA je dosegnula 307 milijuna dolara, što predstavlja porast od 66 % u odnosu na rezultate ostvarene u prvom tromjesečju lani te 70 % u odnosu na rezultate u četvrtom tromjesečju 2020. Dobri su rezultati bili potaknuti stalnim rastom cijena nafte i plina i doprinosom polja ACG u Azerbajdžanu. Obujam proizvodnje od 116,7 mboepd bio je nešto niži nego u prethodnom tromjesečju, no 6 % viši na godišnjoj razini, zahvaljujući proizvodnji s polja ACG. U usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. doprinos Istraživanja i proizvodnje u pojednostavljenom slobodnom novčanom toku udvostručen je na 218 milijuna dolara.

U Rafinerijama i marketingu čista CCS EBITDA dosegnula je 254 milijuna dolara, što je 14 % manje u odnosu na isto razdoblje lani, uslijed smanjenog volumena rafinerijske proizvodnje uzrokovanog ograničenjem kretanja i nižim rafinerijskim maržama. Taj je pad djelomično ublažen snažnim rezultatima u petrokemijskom sektoru jer je integrirana petrokemijska marža porasla za 74 % na godišnjoj razini, dosegnuvši 873 eura po toni u ožujku 2021. Krajem prvog tromjesečja postotak dovršetka projekta Poliol premašio je 79 %.

EBITDA u Uslugama kupcima u američkim dolarima u prvom je tromjesečju povećana za 30 % te je dosegnula rekordni rezultat od 115 milijuna dolara, najvećim dijelom zahvaljujući većem doprinosom goriva i negoriva te smanjenju operativnih troškova. Smanjena kapitalna ulaganja dovela su do 45 % višeg slobodnog novčanog toka u odnosu na isto razdoblje lani. Taj je dobar rezultat ostvaren unatoč smanjenoj prodaji goriva uslijed ograničenja putovanja u trećem valu pandemije u regiji SIE. Broj lokacija restorana Fresh Corner povećan je s 955 krajem 2020. na 984 u prvom tromjesečju 2021.

U prvom tromjesečju 2021. godine MOL je sklopio sporazum s podružnicom kompanije Marché International AG o kupnji kompanije koja upravlja s devet restorana povezanih s maloprodajnim mjestima u Mađarskoj pod robnom markom Marché.

U plinskom poslovanju u prvom je tromjesečju 2021. ostvarena EBITDA od 48 milijuna dolara, što predstavlja pad od 33 % na godišnjoj razini. To je posljedica pada prihoda od tranzita i reguliranih prihoda, uslijed materijalnog smanjenja prekograničnih kapaciteta i potražnje za transportom.

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, nafta, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
DIVIDENDA
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) je u četvrtak objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 19. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 82,1 milijun kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 81,49 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE