GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL se ne želi odreći Ine

MOL se ne želi odreći Ine
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 21:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mađarski MOL je u svibnju ove godine objavio službenu prezentaciju za investitore iz koje je vidljivo da MOL itekako računa na Inu u budućnosti i da se mađarski suvlasnik neće tako lako odreći profita koji vuče iz hrvatske kompanije.

U spomenutoj prezentaciji MOL Grupe iznose se brojni podaci o poslovanju MOL-a i potencijalnim investicijama u širenje tržišta na prostoru jugoistočne Europe, a Ina se pritom spominje u kontekstu strategije razvoja Grupe do 2030. godine. 

„MOL-ova strategija razvoja do 2030. provest će se s Inom ili bez nje“, stoji u dokumentu, piše Nacional.

Iako se priznaje da je „relativna važnost Ine unutar MOL Grupe značajno opala“, ipak se naglašava da povoljan geografski položaj Hrvatske otvara mogućnost značajnog rasta segmenta prerade nafte i distribucije, odnosno maloprodaje i veleprodaje, te da ima prostora za dodatno poboljšanje efikasnosti, a time i poboljšanje rezultata poslovanja sektora prerade i prodaje.

Trenutačna tržišna kapitalizacije Ine iznosi oko 30 milijardi kuna, odnosno oko četiri milijarde eura. Cijena dionice te kompanije u zadnjih 30 dana kreće se od 2920 do 3000 kuna. Od ukupno 10 milijuna dionica mađarski MOL drži 49,1 posto (4,908.207 dionica), dok RH ima 44,8 posto (4,483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionicu).

Dio analitičara smatra smatra da otkup dionica te naftne kompanije nema smisla bez novog strateškog partnera. U slučaju da Ina vrijedi četiri milijarde eura, kako se ovih dana neslužbeno moglo čuti (a radi se o valuaciji koju je izradio Lazard), onda je bolje da RH proda i svoj preostali udio u toj kompaniji MOL-u i dobije dvije milijarde eura za to uz obvezu Mađara da zadrže proizvodnju i istraživanje.

Tagovi: kompanija MOL, kompanija Ina, Lazard, nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE