GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara

Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara, poduprte nadom da će cjepivo protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji, a dodatnu potporu pružio je i slabi dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,29 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,8 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 45,44 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranje bio u plusu 1,83 dolara.

Tržišta je jučer podigla nada da će cjepivo protiv covida 19 potaknuti oslabljenu potražnju za naftom a ohrabrenje je pronađeno i u službenom početku priprema za ulazak u Bijelu kuću demokrata Joea Bidena nakon pobjede na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Trgovci su se i danas fokusirali na objave farmaceutskih tvrtki o 90-postotnoj učinkovitosti njihovih potencijalnih cjepiva protiv covida 19.

Pfizer i njegov partner BioNTech a potom i Moderna objavili su da su njihova potencijalna cjepiva na ispitivanjima pokazala učinkovitost od gotovo 95 posto a početkom tjedna pridružila im se i AstraZeneca cjepivom učinkovitim 70 posto, uz potencijalno poboljšanje do 90 posto.

"Cijene sirove nafte na najvišim su razinama od početka ožujka, a podupire ih dobro raspoloženje na tržištu zahvaljujući vijestima o cjepivima i jakoj potražnji za naftom u Aziji", objašnjava analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

I slabi je dolar pružio potporu cijenama, budući da znači niže cijene za imatelje drugih valuta, a time i veću potražnju.

"Slabljenje dolara u posljednje vrijeme pomoglo je ublažiti utjecaj rastućih cijena nafte na neke od najvećih svjetskih potrošača energije", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

U Londonu cijene su u ugovorima s rokovima isporuke u idućim mjesecima sada više nego u onima s daljim rokovima isporuke, što obično potiče na smanjenje zaliha, objašnjava Reuters.

Čini se da u takvim uvjetima tržište nije reagiralo na izvješće Američkog instituta za naftu (API-a) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,8 milijuna barela. Službeni podaci američke vlade očekuju se tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 45,51 dolara, što znači da je porasla 76 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE