GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada u dogovor proizvođača podigla cijene nafte nadomak 34 dolara

Nada u dogovor proizvođača podigla cijene nafte nadomak 34 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 34 dolara jer se trgovci nadaju da će vodeći proizvođači dogovoriti opsežno ograničenje opskrbe kako bi se prilagodila padu potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 33,93 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,06 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 79 centi višoj cijeni, od 26,87 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u minusu 2,26 dolara.

Tržišta je jučer pokolebala odgoda sastanka vodećih proizvođača do četvrtka. Danas se pozornost ponovo preusmjerila na izglede za postizanje dogovora o ograničenju proizvodnje.

Očekuje se da će glavni svjetski naftni proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, u četvrtak postići dogovor, iako bi to ovisilo i o suradnji sa SAD-om, saznaje se iz neimenovanih izvora.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom, grupa poznata kao OPEC +, proteklih godina je ograničavala proizvodnju dok ju je SAD povećavao, zasjevši na vodeću poziciju na globalnoj ljestvici proizvođača.

"Cijene nafte podupiru tržišna očekivanja da će biti postignut se sporazum o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno ili barem blizu 10 milijuna barela dnevno", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Konačni dogovor o smanjenju proizvodnje OPEC+ ovisit će i o obujmu smanjenja ostalih proizvođača, poput SAD-a, Kanade i Brazila, izjavio je u utorak izvor iz OPEC-a.

Otvoreno je pitanje želi li se SAD pridružiti koordiniranoj akciji smanjenja opskrbe, ističe Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da OPEC od njega nije ni tražio da potakne domaće proizvođače da smanje proizvodnju kako bi poduprli cijene. Dodao je i da se američka proizvodnja već smanjuje zbog pada cijena nafte.

"Mislim da se to događa automatski, ali nitko me to još nije pitao pa ćemo vidjeti", rekao je Trump u ponedjeljak.

Značajniji rast cijena zakočila je prijetnja velike recesije budući da su gospodarske aktivnosti pogođene pandemijom koronavirusa a polovina je svjetske populacije obuhvaćena mjerama zatvaranja u domove i držanja razmaka u javnosti.

Potražnja za naftom u svijetu pala je za čak 30 posto, što se poklopilo s planovima Saudijske Arabije i Rusije da tržišta preplave dodatnim barelima nakon što je propao prethodni sporazum o smanjenju proizvodnje.

„S obzirom na 28 milijuna barela dnevno viška u opskrbi na tržištu u travnju i 21 milijun barela dnevno u svibnju, proizvodnja bi se na globalnoj razini zapravo morala koordinirano smanjiti možda daleko više no što proizvođači mogu prihvatiti; možda i dvostruko više od brojki o kojima se trenutno raspravlja", upozorio je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 23,48 dolara, što znači da je porasla 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE