GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nadzornici Petrola odobrili investicije u tri velike solarne elektrane na kninskom području

Nadzornici Petrola odobrili investicije u tri velike solarne elektrane na kninskom području
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2022 / 10:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Petrolovi nadzornici dali su suglasnost upravi za provedbu ulaganja u solarne elektrane na kninskom području u Hrvatskoj. Riječ je o investiciji u tri velike solarne elektrane vrijednoj 17 milijuna eura.

Riječ je o solarnim elektranama Suknovci, Pliskovo i Vrbnik, sve u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj. Njihov razvoj završen je prošle godine, a s proizvodnjom električne energije krenut će početkom 2023. godine.

Riječ je o tri velike solarne elektrane ukupne snage 22 megavata (MW), a to su Suknovci sa 10 MW, Pliskovo sa 6,3 MW i Vrbnik sa 5,7 MW. Očekivana proizvodnja električne energije bit će 29 gigavat sati (GWh).

„Prema ocjeni Nadzornog odbora, ulaganjem u ove solarne elektrane Grupa Petrol slijedi strateške ciljeve koji predviđaju 160 MW snage za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do kraja 2025. godine na okoliš, ali je također dobra poslovna odluka“, rekao je predsjednik nadzornog odbora Janez Žlak.

Izvršna direktorica Petrola Nada Drobne Popović dodala je kako su ulaganja u izgradnju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora također u skladu s vizijom Petrol grupe koja je "postati integrirani partner u energetskoj tranziciji s izvrsnim korisničkim iskustvom".

Ove investicije uglavnom su usmjerene na hrvatsko tržište, što je, kako je rekla, vrlo važno za grupu. "Prošle godine smo završili akviziciju Crodux Derivati Dva, što će nam omogućiti da kroz prodajnu mrežu benzinskih postaja proširimo portfelj kupaca u području energetike i usluga energetske tranzicije", podsjetila je.

„Ulaganjem u instalaciju tri solarne elektrane na području Knina Grupa Petrol odgovara na povećane potrebe za električnom energijom, prateći Petrolovu predanost prelasku na niskougljično društvo i zelenu budućnost te podržava tvrtke, lokalne zajednice i kućanstva u svojoj energetskoj tranziciji", istaknula je.

Grupa Petrol trenutno ima dvije vjetroelektrane (Glunča i Ljubač u Hrvatskoj), 30 manjih solarnih elektrana, šest malih hidroelektrana, pet u BiH i jednu u Srbiji, a grupa je prisutna i u proizvodnji električne energije u manjim fotonaponskim pogonima. postrojenja.na krovovima benzinskih postaja i nekih drugih objekata.

Grupa Petrol je na kraju 2021. imala ukupnu instaliranu snagu od 68,9 MW za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U razdoblju od 2021. do 2025. Grupa će 35% svog investicijskog potencijala ili 698 milijuna eura izdvojiti za ulaganja u energetsku tranziciju, od čega će najveći dio biti za ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Uprava i Nadzorni odbor, navode iz tvrtke, usvojili su i ažuriranu verziju Petrolove politike upravljanja. Ovo postavlja glavne smjernice za menadžment tvrtke, kako će oni voditi i kontrolirati tvrtku.

Tagovi: Petrol, solarna elektrana Suknovci, solarna elektrana Pliskovo, solarna elektrana Vrbnik
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE