GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta postala otpad

Nafta postala otpad
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz
LONDON - Stupanj oštećenja energetske industrije bio je više nego očit 20. travnja kada je referentna cijena američke nafte u budućnosti, koja nikada nije pala ispod 10 dolara za barel u svojoj gotovo 40-godišnjoj povijesti, pala na prethodno nezamislivih minus 38 dolara za barel.

U samo nekoliko mjeseci pandemija koronavirusa uništila je toliko potrebe za gorivom da je učinila ono što financijski pad, recesija i ratovi nikada nisu učinili - ostavila je Sjedinjene Države s toliko nafte koju nema gdje uskladištiti.

Iako se neuobičajene okolnosti negativnih cijena nafte možda neće ponoviti, mnogi u industriji kažu da je to predznak za još nejasnije dane koji dolaze i da se godine prevelikog ulaganja neće ispraviti u nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

"Ono što se neki dan dogodilo u terminskom ugovoru naznačilo je da stvari počinju bivatima lošima prije nego što se očekivalo", rekao je Frederick Lawrence, potpredsjednik ekonomije i međunarodnih poslova Nezavisne američke udruge za naftu.

"Ljudi dobivaju obavijesti od operatera naftovoda koje kažu da ne mogu više uzimati sirove proizvode. To znači da ste jučer ugasili bunar. "

Dokazi erozije vrijednosti proizvoda koji je bio okosnica globalnog društva od kraja 19. stoljeća bili su prošli tjedan itekako očiti.

U Rusiji, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača, industrija razmatra mogućnost uništenja svoje nafte kako bi je povukla s tržišta, kazali su izvori agenciji Reuters.

Norveški naftni div Equinor smanjio je svoju tromjesečnu dividendu za dvije trećine. Sljedeći tjedan donijet će izvještaje o zaradi najvećih svjetskih naftnih kompanija, uključujući Exxon Mobil Corp, BP PLC i Royal Dutch Shell PLC. Od njih se očekuje da detaljno objave smanjenja potrošnje, a ulagači će pomno pratiti kako te tvrtke planiraju upravljati dividendama.

Američki milijarder Harold Hamm, Continental Resources Inc, sredinom tjedna poslao je poslužitelje na polja u Oklahomi i Sjevernoj Dakoti kako bi naglo zatvorili izvore, a tvrtka je izjavila da ne može obavljati isporuke sirove nafte kupcima zbog nikakve ekonomičnosti.

Odluka Continentala da proglasi višu silu - obično rezerviranu za ratove, nesreće ili prirodne katastrofe - došla je kao šok, donoseći oštar odgovor vodeće skupine rafinerija. Ali neki kažu da iza toga postoji logika, čak i ako možda ne prođe izvješće na sudu.

„Potpisujete ugovore na temelju prosječnih normi koje je društvo iskusilo u posljednjih stotinu godina. Ako imamo novi događaj koji nije obuhvaćen tim normama, on ulazi u višu silu. To je ono što Harold Hamm i drugi kažu - da su to okolnosti izvan norme ", rekao je Anas Alhajji, stručnjak za tržište energije sa sjedištem u Dallasu.

Čak se i objava odluke Bijele kuće da Chevron Corpu zabrani rad u Venezueli, gdje je prisutan gotovo 100 godina, dočekana samo slijeganjem ramenima.

Potražnja za naftom i naftnim prerađevinama pala je za čak 30 posto, nakon što su vlade diljem svijeta poručile građanima da ostanu kod kuće kako bi spriječili širenje koronavirusa. Prizemljeni su i zrakoplovi. No, svijet je i dalje prepun zaliha nafte.

OPEC, Rusija i drugi veliki naftni proizvođači sklopili su dogovor o smanjenju proizvodnje, no time će se ponuda smanjiti za svega 10 posto i to tek od svibnja.

Teško je procijeniti ukupne svjetske kapacitete za skladištenje nafte, no znakovi da dosežu limit postaju sve očitiji. Povećanje broja plutajućih skladišta jedan je od takvih znakova, jer su skuplja od kopnenih a tehnički mogu biti kompleksnija. Od toga profitiraju neki brodari, no problem time ni izdaleka nije riješen.

Dugotrajni manjak potražnje na razinama iz travnja i svibnja, u najmanju bi ruku, bio poguban za globalno tržište nafte. Čak i uz globalnu suradnju proizvođača nafte, zatvaranje naftnih bušotina i zaustavljanje ulaganja na duže vremensko razdoblje rezultiralo bi stalnim gubicima u proizvodnji. Analitičari ipak kažu da nema naznaka takvog razvoja događaja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Harold Hamm, Exxon Mobil Corp, British Petroleum, Chevron, Royal Dutch Shell, Continental Resources, skladištenje nafte, tankeri, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE