GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu

Nafta u tjednu pojeftinila, ali većina analitičara podiže ciljanu cijenu
GEOPOLITIKA I NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 08:19
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Unatoč iranskom napadu na Izrael i izraelskom napadu na Iran u petak, cijene nafte nisu dosegle ovogodišnje vrhunce.

Štoviše, na tjednoj razini cijena nafte pala je oko tri posto, što je najviše od veljače. Brent je skočio za 3,50 dolara rano u petak na 90,75 dolara, s 92 dolara tjedan dana ranije, nakon vijesti da je Izrael pokrenuo vojnu operaciju protiv Irana, ali je poslijepodne opet skliznuo ispod početne točke. Očito su naftni trgovci sve to shvatili kao veliku predstavu koja neće utjecati na naftnu bilancu. U međuvremenu su Amerikanci pooštrili sankcije Iranu i njegovom izvozu nafte u sklopu paketa pomoći Ukrajini. U Goldman Sachsu i Commerzbanci povećali su ciljanu cijenu nafte, u Goldmanu predviđaju da će prosječna vrijednost brenta u drugom polugodištu biti 86 dolara (prethodna prognoza 85), a 2025. 82 dolara (prethodno 80) za Bačva od 159 litara.

Prema dostupnim podacima, u prvom tromjesečju zabilježen je manjak opskrbe od 0,1 mil. barela dnevno na svjetskom tržištu. Prema prognozama Međunarodne agencije za energiju (eng. International Energy Agency - IEA) tržište nafte moglo bi biti opskrbljeno s viškom od 0,2 mil. barela dnevno u drugom tromjesečju odnosno s 0,1 mil. barela dnevno u trećem tromjesečju. U to je uključena i pretpostavka da će se trenutačno smanjena proizvodnja OPEC-a produžiti i na drugu polovinu godine. Revizija očekivane svjetske potražnje za naftom na 103,2 mil. barela dnevno bila je povezana s neočekivano visokom potrošnjom nafte u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Međunarodna agencija za energiju prognozira da bi dodatna potražnja od 1,3 mil. barela dnevno u 2024. mogla doći od strane Kine (koja bi trebala biti zaslužna za 50% rasta potražnje), Indije i Brazila. Rast potražnje za naftom u 2025. mogao bi usporiti na milijun barela dnevno.

SAD i ostali opskrbljivači (koji nisu povezani s OPEC+ zemljama) mogli bi pružiti dodatnih 3,6 mil. barela dnevno u 2024., ublažavajući tako učinke dogovorene smanjene proizvodnje OPEC+ zemalja. Američki proizvođači uspjeli su zadržati vlastitu proizvodnju na rekordnih 13,3 mil. barela dnevno, koja je postignuta u prosincu prošle godine. Prema tamošnjim projekcijama, proizvodnja američke nafte mogla bi se povećati za dodatnih 0,3 mil. barela dnevno u 2024.

U kratkom roku, analitičari Raiffeisen Bank Internationala očekuju blago više cijene nafte nego što to prognozira tržišni konsenzus, ali u srednjem roku vide cijene nafte na nižim razinama s obzirom na to da očekujemo dobru opskrbljenost svjetskog tržišta naftom, dok bi rast potražnje mogao usporiti.

Tagovi: NAFTA, BAREL, BRENT, IZRAEL, IRAN, GOLDMAN, COMMERZBANK, RBI, ZALIHE NAFTE
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE