GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu

Naftna tržišta čeka kaos: EU podiže energetski rat protiv Rusije na novu razinu
NOVI UDAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 10:18
Autor: SEEbiz / CNBC
ANALIZA - Europa je ponovno spremna pojačati pritisak na ruske naftne prihode, nastojeći iscrpiti ratnu blagajnu predsjednika Vladimira Putina.

No, neki energetski analitičari zabrinuti su da bi predložene mjere mogle uzrokovati "značajne tržišne neravnoteže".

Zabrana izvoza ruskih naftnih proizvoda od strane Europske unije trebala bi stupiti na snagu 5. veljače. Embargo će stupiti na snagu točno dva mjeseca nakon što je Zapad poduzeo daleko najznačajniji korak za smanjenje prihoda od izvoza fosilnih goriva kojima se financira ruski rat.

Grupa sedam uvela je 5. prosinca gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara. To je došlo uz zabranu uvoza ruske sirove nafte od strane EU-a, kao i odgovarajuće zabrane drugih G-7 partnera, piše CNBC.

Smatra se da će predstojeći embargo EU-a na ruske naftne derivate biti i složeniji i razorniji od onoga što je bilo prije.

Kao dio šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, usvojenog u lipnju prošle godine, 27-člani blok uveo je zabranu kupnje, uvoza ili prijenosa morskom sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije.

Ograničenja za rusku sirovu naftu stupila su na snagu 5. prosinca, dok će se mjere usmjerene na moskovske rafinirane naftne proizvode primjenjivati od 5. veljače.

Analitičari konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group upozorili su da će trenutna zabrana EU-a "vjerojatno imati više razornog učinka od prethodnih sankcija EU-a za uvoz sirove nafte".

Zabrinutost oko daljnjih prekida opskrbe dolazi usred razgovora o daljnjem ograničavanju cijena nafte. EU i njeni G-7 saveznici navodno razmatraju ograničenje cijene od 100 dolara po barelu za vrhunske ruske naftne proizvode poput dizela i ograničenje od 45 dolara za snižene proizvode kao što su loživo ulje i industrijska maziva.

Očekuje se da će pragovi, o kojima je prvi izvijestio Bloomberg prošli tjedan, također stupiti na snagu 5. veljače, iako bi se brojke mogle promijeniti tijekom razgovora između država članica i saveznika bloka.

Glasnogovornik Europske komisije, izvršnog ogranka EU-a, rekao je da su razgovori između država članica u tijeku, ali je odbio dati bilo kakve dodatne pojedinosti.

"Ako se uvede, to bi bilo u zadnji tren, potencijalno stvarajući veću zbrku na tržištu", rekli su analitičari Eurasia Group.

“Očekujemo određene poremećaje, osobito neposredno nakon zabrane jer tržišta EU-a nastavljaju nizati alternativne opskrbe”, rekao je Matthew Sherwood, analitičar u Economist Intelligence Unitu, CNBC-u putem e-pošte. "Također očekujemo da će ovo općenito izvršiti pritisak na cijene naftnih derivata."

Sherwood je rekao da tim u EIU-u predviđa određeno preusmjeravanje tokova, pri čemu će Moskva slati više barela u Kinu, Indiju, Bliski istok i Afriku, a Europa će pojačati uvoz iz Indije, Kine, Bliskog istoka i SAD-a.

To bi, dodao je, vjerojatno povećalo troškove prijevoza.

Energetski analitičari bili su skeptični u pogledu utjecaja gornje granice cijena G-7 na rusku naftu, posebice jer je Moskva uspjela preusmjeriti velik dio svojih europskih pomorskih isporuka u Kinu, Indiju i Tursku.

EU je pozvala Indiju i Kinu da podrže ograničenje cijena ruske nafte. Unatoč tome, izvješćuje se da je uvoz nafte iz Indije skočio na petomjesečni rekord u prosincu jer je zemlja aktivno povećala kupnju ruske sirove nafte, dok se Kina smatrala drugim najvećim kupcem nafte Urals u siječnju

Tagovi: nafta, sankcije protiv Rusije, ruska nafta, Vladimir Putin, naftan tržišta, Eurasia Group
PROČITAJ I OVO
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
Sindikat Tehnos traži 15 postotno povećanje plaća u HEP-u
PLAĆE
Sindikat Tehnos traži 15 postotno povećanje plaća u HEP-u
ZAGREB - Izaslanstvo strukovnog sindikata Tehnos pokušalo je u petak Upravi HEP-a uručiti "Inicijativu za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi" kojom traže 15 postotno povećanje plaća od 1. svibnja, odnosno odmah te brisanje najnižih koeficijenata, no oni ih nisu htjeli primiti.
Štern: PPD mora biti obeštećen kao i HEP
PLIN
Štern: PPD mora biti obeštećen kao i HEP
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) završila je javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina.
U Hrvatskoj u 2022. više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektrana
SOLARI
U Hrvatskoj u 2022. više nego udvostručen broj kućnih fotonaponskih elektrana
ZAGREB - Prema podacima HEP-a, koje je objavio portal Zgradonacelnik.hr, u našoj je zemlji tijekom prošle godine udvostručen broj aktivnih solarnim elektranama.
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE