GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftne sile ne mogu se dogovoriti, barel bi mogao pasti na 20 dolara

Naftne sile ne mogu se dogovoriti, barel bi mogao pasti na 20 dolara
NAFTNI ŠOKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2020 / 20:33
Autor: SEEbiz / CNBC
ANALIZA - Stručnjaci pozivaju na drastično niže cijene sirovih proizvoda dok se glavni proizvođači zemalja OPEC-a i izvan OPEC-a pripremaju za cjenovni rat, iznenadnim preokretom od prethodnih pokušaja potpore tržištu nafte.

"Dolazi cijena nafte od 20 dolara u 2020. godini “, napisao je u nedjelju na Twitteru Ali Khedery, bivši viši savjetnik za Bliski Istok Exxona, a sada izvršni direktor američkog strateškog poduzeća Dragoman Ventures.

„Ogromne geopolitičke implikacije. Pravovremeni poticaj za neto potrošače. Katastrofalno za neuspjele petro-kleptokracije Irak, Iran, itd. - može se pokazati egzistencijalnim 1-2 udarca ako su upareni s COVID19. "

Komentar je uslijedio jer su cijene nafte za godinu dana niže za 30%, a dan nakon što je Saudijska Arabija objavila ogromna sniženja na službene prodajne cijene za travanj. Pad prognoze cijena dolazi i uslijed izvještaja o mogućem povećanju proizvodnje od strane OPEC-a s njegovih sadašnjih 9,7 milijuna barela dnevno (bpd) na više od 10 milijuna bpd.

S ranije dogovorenim smanjenjem proizvodnje OPEC+ krajem ožujka, Saudijska Arabija teoretski može pumpati nafte onoliko koliko želi - do svojih 12,5 milijuna bpd. I ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, rekao je u petak da se kočnice otpuštaju sljedeći mjesec:

"Od 1. travnja počinjemo s radom, ne obazirući se na kvote ili smanjenja koja su bila na snazi ranije", rekao je novinarima na sastanku OPEC + u Beču, dodajući, „ali to ne znači da svaka država ne prati i analizira kretanje na tržištu“.

"Članice se sada pripremaju za cjenovni rat najavljujući planove za stvarno povećanje proizvodnje", napisao je Edward Bell, robni analitičar u Emirates NBD, u bilješci analitičara u nedjelju.

"Ishod je nevjerojatan preokret jer smo svi očekivali smanjenje proizvodnje kojim se trebao nadoknaditi pad potražnje uzrokovan epidemijom Covid19 (koronavirusa)."

Međunarodni i američki indeksi nafte potonuli su u petak na višegodišnje najniže razine. Brent nafta spustila se na 45,27 USD, što je pad za više od 9%, dok je američki West Texas Intermediate potonuo više od 10%, na 41,28 USD, najnižu razinu od 2016. godine.

Strategije Saudijske Arabije i Rusije otkrivaju pomak prema prioritetnom tržišnom udjelu, a ne stabilizaciji tržišta i podršci cijena. Trenutna razina proizvodnje na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi je oko 2 milijuna bpd manja od njihove najviše razine od 2018. godine - što znači da se ima dovoljno prostora za pokretanje ako proizvođači odluče otvoriti slavine.

U međuvremenu, Rusija pumpa oko 130 000 bpd ispod vršnih razina "i čini se da zemlja izričito provodi strategiju udjela na tržištu".

Zalihe će posljedično porasti, a kako OPEC+ vodi ovu borbu s tržišnim udjelom, robni analitičari očekuju da će tržišne količine rasti najmanje u prva tri kvartala ove godine. 

Neprekidna poplava opskrbe, pretjerane zalihe i šok potražnje izazvan koronavirusom na robu koja se već smatrala relativno sniženom u pogledu cijena neizbježno će dodatno spustiti te cijene - ostaje samo pitanje koliko.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, Saudijska Arabija, Rusija, OPEC, OPEC+, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE