GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagovještaji snažne potražnje podigli cijene nafte iznad 83 dolara

Nagovještaji snažne potražnje podigli cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 16:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara, poduprte poboljšanim izgledima za potražnju nakon usvajanja infrastrukturnog paketa u američkom Kongresu i solidnog rasta kineskog izvoza u listopadu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 83,44 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 80 centi nižoj cijeni, od 82,07 dolara.

Trgovce je ohrabrilo usvajanje tisuću milijardi dolara vrijednog paketa ulaganja u infrastrukturu u američkom Kongresu koji bi trebao potaknuti gospodarski rast i potražnju za gorivom.

Dobar je znak za naftna tržišta i neočekivano snažan rast kineskog izvoza u listopadu, koji prema tumačenjima analitičara odražava povećanje globalne potražnje uoči sezone zimskih praznika i poboljšanje u opskrbnim lancima nakon poremećaja izazvanih koronakrizom.

Čini se da će porasti i globalna potražnja za gorivom za mlazne zrakoplove budući da sve više vlada ublažava koronamjere u zračnom prijevozu.

Poticaj cijenama bila je i objava Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će i u zadnjim mjesecima ove godine i na početku 2022. povećati opskrbu za skromnih 400 tisuća barela dnevno budući da bi pandemija mogla donijeti nova neugodna iznenađenja.

Krajem prošlog tjedna Saudijska Arabija, vodeći izvoznik nafte u OPEC-u, podigla je cijene nafte za isporuke u prosincu kupcima u Aziji, podsjeća Reuters.

"Saudijska Arabija računa da će sljedećih nekoliko tjedana ponuda biti tijesna, pa je njezina službena prodajna cijena za azijske kupce povećana za 1,40 dolara po barelu", izjavio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je OPEC+ da proizvodi više nafte kako bi se ublažio rast cijena, a u subotu je izjavio da njegova administracija ima i "druge alate" kojima može riješiti taj problem.

Američka ministrica za energetiku Jennifer Granholm u ponedjeljak je priopćila da Washington razmatra moguće opcije za ograničavanje cijena benzina i grijanja, a neki analitičari smatraju da bi se mogli odlučiti za prodaju nafte iz strateških rezervi.

"(Američki predsjednik) želi da svi povećaju opskrbu, ali razmotrit će i druge opcije koje su mu na raspolaganju i nadamo se da će odluka biti objavljena ovog tjedna", rekla je Granholm.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 80,11 dolara, što znači da je bio za 31 cent jeftiniji nego dan ranije.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE