GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najava skromnog povećanja opskrbe zadržala cijene nafte blizu 117 dolara

Najava skromnog povećanja opskrbe zadržala cijene nafte blizu 117 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 117 dolara nakon što su vodeći proizvođači najavili tek skromno povećanje opskrbe kako bi kompenzirali smanjenu proizvodnju u Rusiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 116,69 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 115,75 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, na kojem se razgovaralo o proizvodnoj politici.

Izvori su prije sastanka izjavili da bi Saudijska Arabija i ostale članice OPEC-a mogle najaviti veću proizvodnju kako bi se nadoknadila smanjena opskrba iz Rusije zbog zapadnih sankcija.

Ruska proizvodnja pala je već u travnju za oko milijun barela dnevno, na 9,3 milijuna barela dnevno, a neke procjene pokazuju da bi se proizvodnja i izvoz mogli smanjiti i za dva do tri milijuna barela dnevno, napominje Reuters.

Zapad je Rusiji uveo sankcije zbog njehine invazije na Ukrajinu.

Izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom, rekao je prije sastanka da bi Moskva mogla pristati na nadoknadu, no izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u cijelosti, napomenuo je.

Kremlj tvrdi da može preusmjeriti izvoz nafte kako bi smanjio gubitke od europskih sankcija, ali analitičari su i dalje skeptični.

"Pitanje je u kojoj će im mjeri to poći za rukom. Zato će se ruska proizvodnja vjerojatno dodatno smanjiti u narednim mjesecima", rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.

Proizvođači su se prema tvrdnjama neimenovanog izvora dogovorili da će u srpnju i kolovozu povećati opskrbu za 648 tisuća barela dnevno, za samo dvjesto tisuća više nego u proteklim mjesecima.

Tehnički odbor OPEC+ smanjio je istodobno prognozu viška na tržištu nafte u ovoj godini za oko pola milijuna barela dnevno, na 1,4 milijuna barela dnevno, rekla su druga dva izvora iz OPEC+.

Potporu cijenama pruža i ukidanje lockdowna u Šangaju, budući da bi trebalo potaknuti potražnju.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 117,07 dolara, što znači da je pojeftinio 5,87 dolara u odnosu na protekli radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE