GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najava veće opskrbe spustila cijene nafte prema 117 dolara

Najava veće opskrbe spustila cijene nafte prema 117 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 117 dolara nakon što su vodeći proizvođači najavili da će blago povećati opskrbu u idućim mjesecima.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 117,19 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,32 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 116,47 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,61 dolar.

Potporu cijenama pružio je jučer podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pale za 5,1 millijun barela, znatno više no što se očekivalo, a smanjene su i zalihe benzina, naglasivši tijesnu opskrbu.

Danas su se trgovci usredotočili na najavu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u srpnju i kolovozu povećati opskrbu za 648 tisuća barela dnevno, za 200 tisuća više no što su bili planirali.

Izvori su rekli da se OPEC+ sprema povećati proizvodnju kako bi nadoknadio smanjenu opskrbu iz Rusije zbog sankcija.

Analitičari pak smatraju da povećanje neće riješiti problem tijesne opskrbe, a dodatni je problem i što nova kvota obuhvaća i Rusiju, unatoč smanjenoj proizvodnji i suzdržanosti kupaca, što upućuje na zaključak da skupina neće uspjeti na tržište plasirati planiranu količinu.

"OPEC+ vjerojatno će unatoč tome na tržište plasirati znatno manje nafte nego što je dogovoreno, što znači da neće osigurati priželjkivanu pomoć", smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Neki pak pad cijena smatraju korekcijom nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

"Mislim da je (pad cijena) tehničke prirode, nakon jučerašnjeg skoka poslije sastanka OPEC+", tumači Jeffrey Halley iz brokerske tvrtke OANDA. "Na obujam trgovine utječu praznici u Kini, Hong Kongu, Tajvanu i u Velikoj Britaniji", dodaje.

Značajniji pad zakočilo je pak jačanje potražnja nakon što su Šangaj i Peking ovog tjedna ukinuli stroge mjere suzbijanja zaraze covidom 19. Kineska vlada najavila je potporu gospodarstvu kako bi sešto prije oporavilo od posljedica strogih epidemioloških ograničenja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 114,62 dolara, što znači da je pojeftinio 2,45 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE