GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Napetosti zbog iranske zapljene tankera podigle cijene nafte nadomak 52 dolara

Napetosti zbog iranske zapljene tankera podigle cijene nafte nadomak 52 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 18:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 52 dolara, poduprte napetostima zbog iranske zapljene južnokorejskog tankera a trgovci pozorno prate i pregovore vodećih proizvođača o opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u ožujku iznosila 51,95 dolara za barel i bila je za 86 centi viša nego na zatvaranju dan ranije. Na američkom tržištu barel je za isporuke u veljači poskupio za 89 centi, na 48,51 dolar.

Trgovci pozorno prate sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika poput Rusije o ograničenju proizvodnje kako bi se prilagodila smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

Prošle godine OPEC+ smanjivao je proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a od početka ove godine povećao ju je za pola milijuna barela dnevno, zacrtavši daljnje postupno povećanje do kraja godine, za ukupno dva milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija usprotivila se u međuvremenu povećanju proizvodnje u veljači zbog novih mjera zaključavanja koje će vjerojatno ograničiti potražnju, dok je Rusija predvodila pozive za većom proizvodnjom, pozivajući se na oporavak potražnje.

Dokument OPEC-a od 4. siječnja pokazao je da kartel razmatra niz scenarija za veljaču, uključujući veću proizvodnju, stagnaciju i smanjenje za 500.000 barela dnevno.

Dogovor nije postignut i OPEC+ trebao bi nastaviti razgovore tijekom dana.

Potporu cijenama pruža danas i napetost koju je potaknula iranska zapljena južnokorejskog tankera. Teheran tvrdi da mu ta azijska zemlja duguje sedam milijardi dolara.

Protuteža je zabrinutost za potražnju za gorivom, koju je raspirilo opetovano zatvaranje čitave Engleske zbog rasta broja novozaraženih novim sojem koronavirusa.

"Kratkoročni rast potražnje koči opetovani skok broja novozaraženih covidom 19 u Sjevernoj Americi, Europi i na Bliskom istoku a u idućih nekoliko mjeseci vjerojatno će snažnije pasti", predviđaju u tvrtki Fitch Solutions.

Dodaju i da se očekuju da će cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ove godine u prosjeku iznositi 53 dolara.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 51,36 dolara, što znači da je uvećana za 1,12 dolara u odnosu na četvrtak, zadnji dan prošle godine.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE