GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavljen obrnut tok plina kroz Yamal-Europu, cijene i dalje visoke

Nastavljen obrnut tok plina kroz Yamal-Europu, cijene i dalje visoke
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2021 / 13:37
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski plin koji uobičajeno struji plinovodom Yamal-Europe prema Njemačkoj u srijedu je nastavio obrnuti tok, zbog čega su europske cijene plina ostale visoke, pokazuju podaci njemačkog mrežnog operatera Gascadea.

Europske cijene plina u utorak su oborile rekord nakon što je Yamal promijenio smjer. To je potez za koji Kremlj tvrdi da nema politički nego komercijalni rezon i pozadinu, dok su dva velika njemačka kupca priopćila da Gazprom ispunjava svoje obveze vezane uz opskrbu.

Protok na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici u srijedu je usmjeren u smjeru istoka - iz Njemačke prema Poljskoj, te se očekuje da će na toj razini ostati do kraja dana, pokazuju podaci.

Cijena plina tijekom burzovnog trgovanja na londonskoj burzi ICE u srijedu je ponovno porasla iznad 2050 dolara za tisuću kubičnih metara.

Cijena siječanjskih terminskih ugovora (futuresa) na za Europu referentnom čvorištu TTF u Nizozemskoj, porasla je na 2.068 dolara za tisuću kubika, odnosno 17z eura po megavatsatu.

Nagli rast cijene plina počeo je jučer ujutro. Cijene su uporno prelazile 1.800 i 1.900 dolara, srušile povijesni rekord, a zatim bez usporavanja prešle psihološku granicu od 2.000 dolara za tisuću kubičnih metara.

Nakon toga su premašile 2.100 dolara i približile se 2.200 dolara te su u jednom trenutku iznosile 2.190,4 dolara za tisuću kubičnih metara odnosno 187,47 eura po megavatsatu.

Analitičari rast cijene povezuju sa smanjenjem isporučenih količina kroz naftovod Yamal-Europa i vijestima o mogućem zahlađenju u Europi.

Plinovod Yamal–Europe je dugačak 4.107 kilometara i povezuje ruska polja prirodnog plina na poluotoku Jamal i zapadnom Sibiru s Poljskom i Njemačkom, kroz Bjelorusiju.

Tagovi: Yamal-Europe, plinovod, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE