GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake oporavka potražnje podigle cijene nafte prema 68 dolara

Naznake oporavka potražnje podigle cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 17:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 68 dolara nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali snažan pad zaliha derivata, potpirujući nadu u ubrzani oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,23 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,65 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,31 dolar višoj cijeni, od 64,25 dolara.

Trgovce je ohrabrio podatak američke vlade da su zalihe derivata pale u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela, a iskorištenost rafinerijskih kapaciteta porasla na 85,4 posto.

"Tržišto je to dočekalo kao dobru vijest", konstatira Phil Flynn iz Price Futures Groupa.

"Potražnja za benzinom neznatno je smanjena na tjednoj razini, i to je malo razočaralo, ali razočaranje je ublažila činjenica da je potražnja za derivatima snažno porasla", dodao je Flynn.

Potporu tržištima pruža i odluka vodećih proizvođača da će se držati plana o postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje od svibnja do srpnja, koja signalizira da vjeruju u oporavak globalne potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri predviđaju da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti za šest milijuna barela dnevno, nakon lanjskog pada za 9,5 milijuna barela dnevno.


„Naftni kartel i dalje je uvjeren da su izgledi za potražnju dobri budući da se gospodarstva SAD-a i Kine snažno oporavljaju. To je ublažilo zabrinutost zbog rasta broja novih slučajeva koronavirusa u Indiji, Japanu i Brazilu”, objasnila je Margaret Yang za DailyFX.

Trgovce posebno brine širenje zaraze covidom 19 u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte. Indija bilježi više od 200 tisuća umrlih od posljedica zaraze covidom 19, nakon više od 300 tisuća novih slučajeva zaraze dnevno u proteklih tjedan dana.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 63,91 dolara, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE