GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško ponovno u funkciji

NE Krško ponovno u funkciji
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 13:39
Autor: SEEbiz / STA
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (Nek), koja je zbog nepropusnosti primarnog sustava elektrane bila zatvorena od 6. listopada, u petak je nešto prije 22 sata ponovno priključena na mrežu. Trenutačno radi na 28 posto snage, a postupno će je povećavati u skladu s procedurama, priopćio je danas Nek.

Agregat Neka je u petak u 21:37 ponovno sinkroniziran s mrežom. Elektrana trenutno radi s 28% kapaciteta koji će se postupno povećavati u skladu s operativnim procedurama.

"Ovlaštene organizacije Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost dale su pozitivno mišljenje za početak rada nakon neovisne kontrole aktivnosti", napisali su u priopćenju.

Prije toga Nek je upravi poslao izvješće o izvršenoj analizi nakon odstupanja odn zatvaranje postrojenja i popratne studije. Uprava je potvrdila da je Nek proveo sve potrebne i očekivane mjere i time ispunio preduvjete za siguran rad.

Jedan je zatvoren 6. listopada ujutro nakon što su operateri otkrili povećano curenje u primarnom rashladnom krugu u spremniku u 23:30 4. listopada. Iako je to curenje predstavljalo oko 20 posto dopuštenog prema tehničkim specifikacijama Neka, odlučili su ga zaustaviti iz predostrožnosti.

U danima koji su uslijedili utvrdili su točnu lokaciju curenja - bilo je to na dijelu cjevovoda koji je povezivao reaktorsku posudu s visokotlačnim sustavom sigurnosnog ubrizgavanja, jednim od sustava hlađenja jezgre u hitnim slučajevima - i započeli sanaciju. Za popravak je angažiran izvorni projektant i dobavljač opreme Westinghouse, uz potporu domaće industrije.

Nakon istraživanja odlučili su zamijeniti segmente obaju cjevovoda od priključka na reaktorskoj posudi. Nakon priprema u kojima su, između ostalog, zavarivači obučavani na modelu koji je veličinom i rasporedom odgovarao prostoriji u kojoj su tada izvodili radove, pristupilo se sanaciji. Kako objašnjava Neko, ugrađivali su nove materijale koji su po specifikacijama jednaki originalnim, a svi novi varovi pregledani su propisanim nerazornim postupcima.

"Konačni zaključak Neka i ovlaštenih organizacija je da je zamjena segmenata cjevovoda na obje linije sigurnosnog utiskivanja u jezgru bila optimalna i najkonzervativnija mjera", napisali su u današnjem priopćenju.

Nakon zamjene dijelova cjevovoda, svih 121 gorivih elemenata premješteno je iz bazena istrošenog goriva natrag u reaktorsku posudu te su nastavljene pripreme za ponovno pokretanje. Kada su ovlaštene organizacije nakon pregleda dale pozitivno mišljenje, mogli su ponovno pokrenuti elektranu.

„Zaposlenici u Neka uspješno su završili sve korektivne radove sa stručnim i pouzdanim partnerima u tjednima od gašenja; elektrana ponovno proizvodi električnu energiju koju karakterizira nizak ugljik i konkurentna cijena", napisali su u poruci.

Iz elektrane uvjeravaju da prilikom istjecanja nuklearna sigurnost nije bila ugrožena jer je istjecanje bilo u granicama koje dopuštaju normalan rad elektrane. Nije bilo ispuštanja radionuklida u okoliš, svi sigurnosni sustavi bili su dostupni, odaziv opreme i osoblja na događaj bio je u skladu s projektnim osnovama i očekivanjima, naveli su.

Uprava za nuklearnu sigurnost je u objavi prošle srijede, nakon što je primila spomenuto Nekovo izvješće, među ostalim napisala da je zamjena oba dijela cjevovoda zahtjevan posao zbog radioaktivnog zračenja u blizini reaktorske posude, ali i kontaminacije cjevovoda. , te da niti jedan radnik nije primio dozu koja bi premašila zakonsku granicu.

“Ukupna izmjerena doza zračenja svih radnika bila je manja od doze koja je bila planirana prije izvođenja radova. Djelatnici Neka dobro su se pripremili za aktivnosti sanacije cjevovoda, poduzeli mjere za zaštitu radnika i izvršili učinkovitu dekontaminaciju radnog mjesta i cjevovoda, zaključili su u Upravi.

Pojasnila je da će Nek sada detaljno analizirati uzrok puknuća. Oba presječena dijela cjevovoda poslana su na analizu u inozemstvo, gdje će se u odgovarajućem laboratoriju u vrućoj komori obaviti destruktivno i metalografsko istraživanje materijala i varova. Temeljem zaključaka analize Nek će po potrebi provesti dodatne tehničke mjere, priopćila je uprava.

Utvrdila je, među ostalim, da je utjecaj izvanrednog remonta na okoliš i stanovništvo vrlo malen i usporediv s utjecajem tijekom normalnog rada Nek-a. Emisije plinova u okoliš bile su nešto veće tijekom izvanrednog remonta, ali usporedive s količinama ispuštenih radioaktivnih tvari tijekom redovnog remonta. Sva radioaktivna ispuštanja bila su znatno ispod dopuštenih granica postavljenih za Nek, priopćila je Uprava za nuklearnu sigurnost.

Tagovi: NE Krško, Krško
PROČITAJ I OVO
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
PLINOVOD
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
MOSTAR - Vladi Federacije BiH dostavljen je prijedlog Zakona o plinovodu “Južna plinska interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, kojim je predviđeno osnivanje nove istoimene kompanije sa sjedištem u Mostaru koja bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom, piše Večernji list.
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE