GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško: Proizvodnja ove godine blago pala

NE Krško: Proizvodnja ove godine blago pala
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (NEK) i ove je godine radila stabilno, a očekuje se da će njezina proizvodnja biti za oko dva posto manja od planiranih 5,4 milijarde kilovatsati (kWh) električne energije, dok se u idućoj godini očekuje proizvodnja veća od šest milijardi kWh, izvijestili su u utorak iz nuklearke.

"Ova će se godina u Europskoj uniji pamtiti po enormnom rastu cijena energenata, njihovoj nestašici, visokim ljetnim temperaturama i najlošijoj hidrologiji u povijesti, što se odrazilo i na raspoloživost proizvodnih resursa električne energije i rad elektroenergetskih mreža, koje su radile na granici pouzdanosti", naglasili su iz NE Krško u objavi s tradicionalnog predblagdanskog susreta s novinarima.

Unatoč tomu, Nukearna elektrana Krško je radila stabilno i punim kapacitetima te je time "potvrdila svoju važnu ulogu u pouzdanoj opskrbi potrošača električnom energijom i očuvanju održivosti cijena za potrošače", istaknuli su iz nuklearke

"Očekujemo da će ostvarena godišnja proizvodnja biti dva posto manja od planiranih 5,4 milijarde kWh električne energije. U idućoj godini, kada neće biti redovnog remonta, planirana je proizvodnja veća od šest milijardi kWh električne energije", projekcije su čelništva NE Krško.

Okviri za ostvarenje operativnih i poslovnih ciljeva su osigurani, ističu iz nuklearke, u kojoj žele i predvidljiviju i stabilniju situaciju u elektroenergetskom sektoru.

NE Krško je ove godine, od 1. listopada do 7. studenoga, bila u redovitom remontu. Sedmi put u pogonskom vijeku nuklearka je neprekidno radila od remonta do remonta, što je u 32. gorivom ciklusu, koji je završio 30. rujna, bilo 513 dana.

Tijekom remonta obavljeni su svi planirani radovi, a iz nukelarke su izvijestili kako rezultati testiranja potvrđuju da je "stanje sustava, struktura i komponenti besprijekorno".

Među planiranim osuvremenjivanjima u idućim godinama izdvajaju zamjenu izmjenjivača za hlađenje komponenti te osuvremenjivanje radioloških monitora i sustava tehničke zaštite elektrane.

Navode i kako će iduće godine, premještanjem prva 592 istrošena goriva elementa iz bazena za istrošeno gorivo u suho skladište, u cijelosti biti završena desetogodišnja tehnološka nadogradnja za povećanje otpornosti elektrane na ekstremne prirodne i ostale pojave.

U okviru pripreme na predaju nisko i srednje radioaktivnog otpada u skladu sa Međudržavnim ugovorom, obaviti će se još i osuvremenjivanje i prilagodba sustava gospodarenja radioaktivnim otpadom.

Iz nuklerke ističu i kako su utjecaji NEK-a na okoliš bili minimalni i daleko ispod administrativno određenih granica.

Nukelarka u Krškom sada je tehnološki spremna za dugotrajan rad do 2043. godine, ističe čelništvo nuklearke.

Pritom su izvijestili da je u postupku procjene utjecaja na okoliš za dobivanje okolišne suglasnosti za produljenje rada elektrane do 2043. godine, koje vodi Ministarstvo okoliša i prostora, NEK obavio sve potrebne pravne korake.

U skladu sa slovenskim zakonodavstvom, NEK će u 2023. završiti i treći periodični sigurnosni pregled, kojim Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije provjerava je li elektrana sposobna sigurno raditi sljedećih deset godina.

Inače, suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Tagovi: NE Krško, električna energija, Hrvatska elektroprivreda, Gen energija
PROČITAJ I OVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE