GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško spremna za još 20 godina rada, u mrežu se vraća početkom studenog

NE Krško spremna za još 20 godina rada, u mrežu se vraća početkom studenog
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 10:37
Autor: SEEbiz
KRŠKO - "Elektrana se vraća u izvrsnom stanju", rekao je Stanislav Rožman, predsjednik uprave Nuklearne elektrane Krško, koja je trenutno u završnoj fazi remonta. NEK bi se u mrežu mogao vratiti već oko 7. studenog.

U završnoj fazi remonta predsjednik Vlade Robert Golob obišao je Nuklearnu elektranu Krško. Rekao je da je jako ponosan što je NEK prva elektrana u Europi koja je završila desetogodišnji investicijski ciklus u ovom obimu. "NEK je u Europi sinonim za stabilnu i sigurnu nuklearnu elektranu. Da je više takvih elektrana u Europi, energetska situacija bila bi znatno bolja", smatra Golob.

Stanislav Rožman, predsjednik Uprave NEK-a, na konferenciji za novinare rekao je da je elektrana spremna za još 20 godina rada.

"S izuzetkom jednog projekta, obnova je prošla savršeno. Zatečeno stanje opreme, konstrukcija i materijala je izvrsno. Elektrana se vraća u izvrsnom stanju." Pojasnio je da je do kašnjenja došlo samo u projektu zamjene visokotlačne turbine, koji trenutno teče bez problema. Do kašnjenja je došlo zbog neočekivanog kvara na dva specijalna stroja dobavljača Siemens, koji se nisu mogli nadoknaditi i nisu bili dostupni na europskom području.

"Projekt se radi 24 sata dnevno. Vjerujemo da će biti uspješno završen u najkraćem mogućem roku, a elektrana bi mogla biti ponovno u mreži oko 7. studenoga", najavio je Rožman.

Premijer Golob rekao je da je s upravom NEK-a razmijenio mišljenja o stanju u energetici te zaključio da je sada prilika da nuklearna opcija dobije svoje mjesto u budućnosti.

"Europa će se vrlo teško izvući iz trenutne energetske situacije bez maksimalnog korištenja svih tehnologija. Obnovljivi izvori energije su na prvom mjestu. Ali za nuklearnu tehnologiju danas je svakako prilika da se reafirmira i ponudi rješenja za budućnost cijele Europe." Golob je uvjeren da je upravo sada pravo vrijeme za ovo promišljanje. U Sloveniji i Europi, kaže premijer, želimo energente kojima nas nitko ne može ucjenjivati, koje tehnološki kontroliramo i gdje je izvor goriva stabilan.

Što se tiče izgradnje drugog bloka, Golob je rekao da se trenutno politika oslanja na struku od koje očekuje da u najkraćem mogućem roku predstavi ne samo prototip, već i serijsko rješenje zapadnog porijekla. Prema njegovim riječima, to bi omogućilo pouzdane dobavljače opreme iz prijateljskih zemalja.

"Kad se ti uvjeti steknu na stručnoj razini, politika će tražiti nacionalni konsenzus za takvu investiciju", rekao je Golob.

Kako je rekao, svjestan je da će za odluku o ulaganjima u nuklearnu energiju morati biti održan referendum u roku od pet godina. Ističe da se prije referenduma mora napraviti provedivo rješenje.

"Danas bi bilo neodgovorno govoriti o tome kada još ne znamo praktički ništa. Stoga ćemo slovenskom vlasniku Gen Energiji dati mandat da ubrza pripremu drugog bloka i da u tu svrhu uloži znatna sredstva , tako da možemo doći do točke u kojoj svi građani mogu odlučiti želimo li to ili ne." Danas se sa stajališta energetskih potreba odluka čini jednostavnom, dodao je Golob.

Tagovi: NE krško, Stanislav Rožman, Robert Golob, električna energija
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE