GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško uvodi suho skladištenje istrošenog goriva

NE Krško uvodi suho skladištenje istrošenog goriva
SKLADIŠTENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 13:03
Autor: SEEbiz
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (NEK) uvodi suho skladištenje istrošenog goriva, trenutno najsigurniji način skladištenja takvog goriva, projekt je vrijedan oko 100 milijuna eura, a skladište ima vijek trajanja od 100 godina, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Uprave NEK-a.

Član Uprave NEK-a Saša Medaković rekao je da je za uvođenje suhog skladišta bilo potrebno provesti više pravnih postupaka, te da je suho skladište zgrada dimenzija 50 puta 70 puta 20 metara.

Debljina armirane betonske ploče je 1,75 metara i uključivši i obodne zidove osigurava zaštitu od poplava te omogućava sidrenje skladišnih spremnika.

Projekt je pripreman gotovo osam godina, a objekt za skladištenje verificiran stogodišnjim jamstvom. Istrošeni gorivi elementi od sada će se skladištiti na moderniji i još sigurniji način.

Medaković je kazao da se razmatralo i mokro skladištenje, dosta jeftiniji projekt, no da su se u NEK-u odlučili za sigurniju i moderniju varijantu.

Odlaganje istrošenog nuklearnog goriva i odlaganje niskog i srednjeg radioaktivnog otpada obveza je Slovenije i Hrvatske koje su sklone zajedničkom rješenju, rekao je Medaković i nastavio da rješenje ide "ka dubokom geološkom odlaganju". Dodao je da se trenutno lokacije za to odlaganje ne razmatraju.

Inženjer za nuklearno gorivo NEK-a Andrej Kavčič je rekao da je izgradnja zgrade za skladištenje formalno, dakle sa svim dozvolama, završena u siječnju ove godine.

Po Kavčiču, prednosti suhog skladištenja istrošenog goriva su veća sigurnost u usporedbi s postojećim načinom zbrinjavanja u bazenu, dugoročno osigurano hlađenje bez djelovanja rashladnih sustava (hlađenje protokom zraka), minimalno potrebno održavanje objekta te minimalan utjecaj na okoliš.

Tagovi: NE Krško, suho skladištenje istrošenog goriva, Saša Medaković, Andrej Kavčič
PROČITAJ I OVO
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE