GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nedavno ažurirana strategija MOL Grupe na djelu: Počela proizvodnja biogoriva u Rafineriji Dunav

Nedavno ažurirana strategija MOL Grupe na djelu: Počela proizvodnja biogoriva u Rafineriji Dunav
BIOGORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 12:27
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Na temelju nekoliko godina istraživanja i razvoja MOL je napravio korak naprijed u svom lancu vrijednosti i realizacijom ulaganja u Rafineriju Dunav od potrošača postao proizvođač biogoriva.

Novom metodom biosirovina se obrađuje zajedno s fosilnim materijalima, a to rješenje omogućuje povećanje udjela obnovljivih goriva i smanjenje emisije CO2 do 200.000 tona godišnje bez narušavanja kvalitete goriva.

„MOL Grupa potrošač je koji kupuje više od 500.000 tona biogoriva (bioetanola i biodizela) za miješanje. Ovom smo investicijom prvi put počeli proizvoditi održivi dizel u MOL Grupi te smo postali proizvođači biogoriva. Prednost je dvostruka jer proizvodimo održivije gorivo, a ujedno ćemo se recikliranjem otpada povezati i s kružnim gospodarstvom. U skladu s našom nedavno ažuriranom strategijom pod nazivom „SHAPE TOMORROW“, do 2030. godine planiramo proizvesti više od 100.000 tona biogoriva", izjavio je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream.

Tijekom zajedničke prerade koja je uspostavljena u Rafineriji Dunav biosirovina se obrađuje zajedno s fosilnim materijalom u proizvodnji dizelskog goriva. U tu svrhu mogu se upotrebljavati i biljna ulja, otpadno jestivo ulje i životinjska mast. Kao rezultat, proizvedeno plinsko ulje bit će djelomično obnovljivo, bez ikakvih promjena u kvaliteti u odnosu na dizel kojemu je baza sirova nafta. Glavna prednost te metode u je što se komponente biodizelskog goriva i dalje mogu miješati u maksimalnom volumenskom postotku od 7 posto u skladu s dizelskim standardom, tako da je ovim procesom u konačnici moguće dodatno povećati udio biokomponente u plinskom ulju.

Jedan je od glavnih ciljeva Europske unije i MOL Grupe postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine. Obveze vezane uz udjel obnovljivih izvora energije kontinuirano se povećavaju, među ostalim, u sektoru prometa. Sukladno tome, povećala su se i očekivanja koja se tiču sadržaja biokomponenti na tržištima goriva MOL Grupe, koja su do sada uglavnom ispunjavana miješanjem bioetanola i biodizela.
MOL je započeo zajedničku preradu kao projekt Istraživanja i razvoja 2012. godine, na temelju rezultata istraživanja Sveučilišta Panonija.

Tijekom tih koraka utvrđene su vrste i zahtjevi za kvalitetom obradivih sirovina, a ulaganje je pokrenuto 2018. godine. To je uključivalo potreban razvoj infrastrukture za skladištenje i preradu novih biomaterijala.

Probni rad u novom procesu započeo je u ožujku 2020. godine, a redovna proizvodnja traje od svibnja. Proizvedena biokomponenta ima znatno veći potencijal za smanjenje CO2 od ostalih vrsta biogoriva proizvedenih iz iste sirovine. Navedeni projekt donosi smanjenje emisije CO2 do 200.000 tona godišnje, što je usporedivo sa scenarijem u kojem bi grad od 200.000 stanovnika za grijanje koristio isključivo sunčevu energiju. Cilj je ipak dodatno proširiti portfelj sirovina u smjeru otpada i ostataka kako bi se postiglo još veće smanjenje emisija CO2.

Jedan od osnovnih ciljeva strategije MOL Group 2030+ jest igrati ključnu ulogu u oblikovanju niskougljičnog kružnog gospodarstva ulaganjima u nove djelatnosti poput integracije i upotrebe otpada, recikliranja, hvatanja, upotrebe i skladištenja ugljika (CCUS), naprednih biogoriva te u moguće prilike povezane s vodikom. U sljedećih pet godina MOL će uložiti milijardu američkih dolara u nove, niskougljične i održive projekte kako bi postao ključni igrač u kružnom gospodarstvu u srednjoj i istočnoj Europi i kako bi se približio cilju nulte neto emisije CO2 do 2050. godine. MOL želi transformirati svoj Downstream kako bi postao visoko učinkovit i održiv vodeći igrač usmjeren na kemijsku industriju.

Tagovi: MOL Grupa, biogorivo, Gabriel Szabó, Rafinerija Dunav, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitori očekuju da će se potražnja povećati, uzdajući se u rast procijepljenosti i smanjenje utjecaja pandemije na potražnju.
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
POTICAJI
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša će po novom sufinancirati kupnju kondenzacijskih bojlera i građanima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije čiji su objekti oštećeni u potresima te kupnju kondenzacijskih kotlova.
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE