GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nepotizam i politika ubijaju HEP, stručni radnici napuštaju kompaniju

Nepotizam i politika ubijaju HEP, stručni radnici napuštaju kompaniju
HEP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2020 / 11:00
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Posljednjih tjedana očito vrije u hodnicima zgrade Hrvatske elektroprivrede.

Redakciji SEEbiza javile su se predstavkama dvije skupine zaposlenika HEP-a koje ukazuju na nered koji se događa unutar kompanije koju se obično smatra uspješnom. I koja je vjerojatno ono najvrjednije što je ostalo u portfelju vlade.

Učestalo curenje internih dokumenata iz HEP-a tumači se kao frakcijski obračun radi pokušaja međusobnih kompromitacija i zauzimanja jačih internih pozicija kod raspodjele utjecaja na lukrativne poslove unutar HEP-a.

Ponajviše je na meti optužbi predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te ostali članovi poslovodstva kompanije, a doznaje se da Barbariću o glavi radi i ministar Tomislav Ćorić jer, kako kažu radnici, njih dvojica ne potječu iz istog klana.

Posljednjih su se tjedana tako ponovno pojavile priče da je vlada spremna prodavati dijelove HEP-a što nam potvrđuju i radnici. Razgovori na temu pripreme dijela imovine koja bi se prodavala vođeni su u posljednja tri tjedna. Doduše, Denis Geto, predsjednik Strukovnog sindikata HEP-a "Tehnos" nema takve informacije.

- Nisam čuo ništa o aktivnostima vezanim za privatizaciju. Ako netko ima konkretne podatke, volio bih da nam to odmah javi. Sindikat TEHNOS uz pomoć radnika i opće javnosti sigurno će se žestoko oduprijeti svakom pokušaju privatizacije HEP-a. Poslovodstvo i vlasnik to dobro znaju. Stoga ako im se takve prljave misli motaju po glavi, najgore što za sebe mogu učiniti je da to kriju od nas. Kada ovo izjavljujem - krajnje sam ozbiljan!, rekao je Geto.

Sindikati i zaposlenici već godinama upozoravaju na opadanje stručnosti u kadrovima HEP-a. Kako tvrde dobro upućeni izvori, golemi broj vrhunskih radnika više nije mogao izdržati loše rukovodstvo i potražili su poslove u drugim kompanijama, upozoravaju radnici u predstavkama dostavljenim redakciji SEEbiza.

- Ne znam koliko je taj broj "golem", ali točno je da nikada nije bilo više radnika koji odlaze iz HEP-a, bilo da se radi o lošoj plaći i uvjetima rada bilo kao odraz loše atmosfere ili mobbinga. Posebno se to uočava kod poslova koji su najzahtjevniji za ljudski organizam, poput montera, smjenskih radnika ili tamo gdje rad iziskuje intenzivne odnose s drugim ljudima. Da poslodavac u HEP-u već duže vrijeme ne cijeni radnike u struci, pokazuje i sve veći jaz između plaća radnika i rukovodećeg kadra. Za povlaštene radnike uvijek se iznova nalazi prostor za napredovanje, dok ostali napreduju sporo ili nikako. Sramota je da se u jednom javnom poduzeću poput HEP-a, koje već niz godina ostvaruje dobit reda veličine milijardu kuna, postoje stručni radnici koji rade za ispodprosječnu hrvatsku plaću. Stoga nije čudno da sve više stručnih radnika želi otići iz HEP-a i na tržištu rada lakoćom pronaći bolje plaćen posao, rekao je Geto.

Osnovni razlog zašto se stručni radnici ne plaćaju dovoljno ne leži toliko u nevoljkosti poslodavca, već u činjenici da za radnike struke i njihove plaće nema dovoljno prostora pored svih političkih kadrova, njihovih satelita i rodbine koje je potrebno zaposliti i nagraditi, nastavlja Geto.

- Vjerujem da ne postoji niti jedan menadžer u HEP-u (a njih je barem stotinjak) koji nije zaposlio nekoga po političkoj vezi. Najgore je što se vlasti mijenjaju, a dovučeni nepoželjni kadrovi ostaju. Stranačko kadroviranje i nepotizam u HEP-u dosegli su već razine perverzije. Ovo je najbolji recept za uništavanje ono malo kvalitetne struke što je ostalo u Hrvatskoj. Smatram da bi na razini vlasti trebalo donijeti pravilo po kojem se stranačka pripadnost menadžera smatra sukobom interesa. Tko god želi biti dio poslovodstva, trebao bi prethodno prekrižiti svoj stranački angažman. Priželjkujem i da se radnici napokon trgnu i ustanu protiv ovakve prakse, jer realno oni jedini mogu napraviti pozitivne promjene, poručuje Geto.

Radnici ukazuju i na vrlo dvojbene marketinške aktivnosti HEP-a koji s jedne strane financira "sve i sva", a s druge strane, javne je tajna da nekim od velikih medija plaća svojevrsni reket zbog čega priča poput ove ne može iscuriti u javnost.

- Radnici su ogorčeni, jer su oko radničkih prava uvijek natezanja dok se drugima izvan HEP-a daje šakom i kapom. A da u komunikaciji i marketingu nešto smrdi dokazuje i višegodišnje potpuno ignoriranje svih upita koje je sindikat TEHNOS uputio na adresu Uprave HEP-a. Između ostalog, zatražili smo i detaljni izvještaj o danim sponzorstvima. Nismo dobili niti odgovor, a kamoli izvještaj, kaže Geto.

Naravno, sva smo ova pitanja uputili i Odjelu za odnose s javnošću Hrvatske elektroprivrede. Na niz postavljenih pitanja redakcije SEEbiza iz Ureda za odnose s javnošću ove kompanije odgovorili su sa samo tri rečenice koje integralno prenosimo:

- U redovnom dijalogu s reprezentativnim sindikatima nije otvorena niti jedna od teza koje navodite. Ne postoje niti tajne niti službene pripremne radnje, bilo kakve vrste, za prodaju bilo kojeg dijela HEP-a. Istražne postupke državnih institucija ne možemo komentirati, navode iz HEP-a.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, Denis Geto, Sindika TEHNOS, privatizacija HEP-a, Frane Barbarić, Tomislav Ćorić, električna energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE