GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Aramca katapultirana 90%

Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 14:40
Autor: SEEbiz
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.

Aramco je objavio da su povoljni tržišni uvjeti pomogli povećati njegov neto prihod u drugom tromjesečju na 48,4 milijarde dolara, u odnosu na 25,5 milijardi dolara godinu ranije. Rezultat je značajno nadmašio procjene analitičara od 46,2 milijarde dolara.

"Naši rekordni rezultati u drugom tromjesečju odražavaju sve veću potražnju za našim proizvodima - osobito kao jeftinog proizvođača s jednim od najnižih intenziteta ugljika u industriji", rekao je predsjednik i izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Aramco je rekao da je polugodišnji neto prihod porastao na 87,9 milijardi dolara, lako nadmašujući najveće naftne kompanije, uključujući Exxonmobil, Chevron i BP i druge "velike naftne" kompanije, koje sve imaju koristi od porasta cijena sirovina.

Cijene nafte skočile su iznad 130 dolara za barel ranije ove godine, jer je globalna energetska kriza, pogoršana prekidima opskrbe proizašlim iz ruske invazije na Ukrajinu, uzburkala globalna tržišta i pridonijela desetljećima visokoj inflaciji.

"Iako su nestabilnost globalnog tržišta i gospodarska nesigurnost i dalje prisutni, događaji tijekom prve polovice ove godine podupiru naše mišljenje da su stalna ulaganja u našu industriju ključna - kako bi se osiguralo da tržišta ostanu dobro opskrbljena i kako bi se olakšao uredan energetski prijelaz", dodao je Nasser.

Aramco je rekao da očekuje nastavak postpandemijskog oporavka potražnje za naftom do kraja desetljeća, unatoč onome što je nazvao "silaznim ekonomskim pritiscima na kratkoročne globalne prognoze".

Rezultati eksplozije također su veliki dobitak za vladu Saudijske Arabije, koja se uvelike oslanja na svoju Aramco dividendu za financiranje državnih rashoda. Kraljevina je u drugom tromjesečju izvijestila o proračunskom suficitu od 21 milijarde dolara.

Aramco je rekao da će zadržati isplatu dividende od 18,8 milijardi dolara u trećem tromjesečju, pokriveno povećanjem slobodnog novčanog toka od 53 posto na 34,6 milijardi dolara.

Tagovi: Aramco, Saudi Aramco, nafta, Saudijska Arabija
PROČITAJ I OVO
Novi predsjednik Uprave Ine izložio operativnom menadžmentu svoje ideje i očekivanja
INA-MOL-VLADA
Novi predsjednik Uprave Ine izložio operativnom menadžmentu svoje ideje i očekivanja
ZAGREB - Novi predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics sastao se u četvrtak s operativnim top menadžmentom Ina Grupe te prezentirao svoje ideje, očekivanja i načina rada, doznaje se iz Ine.
Nizozemska: Zbog sankcija koje će biti uvedene Rusiji moguća je nestašica dizela
DIZEL
Nizozemska: Zbog sankcija koje će biti uvedene Rusiji moguća je nestašica dizela

AMSTERDAM - Nizozemska vlada nije izradila plan za slučaj krize u opskrbi naftom i dizelom, ključnim gorivom za gospodarstvo, upozorio je u četvrtak revizor u izvješću o strateškim rezervama.

Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
PREGOVORI
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
BRUXELLES - Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE