GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Aramca katapultirana 90%

Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 14:40
Autor: SEEbiz
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.

Aramco je objavio da su povoljni tržišni uvjeti pomogli povećati njegov neto prihod u drugom tromjesečju na 48,4 milijarde dolara, u odnosu na 25,5 milijardi dolara godinu ranije. Rezultat je značajno nadmašio procjene analitičara od 46,2 milijarde dolara.

"Naši rekordni rezultati u drugom tromjesečju odražavaju sve veću potražnju za našim proizvodima - osobito kao jeftinog proizvođača s jednim od najnižih intenziteta ugljika u industriji", rekao je predsjednik i izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Aramco je rekao da je polugodišnji neto prihod porastao na 87,9 milijardi dolara, lako nadmašujući najveće naftne kompanije, uključujući Exxonmobil, Chevron i BP i druge "velike naftne" kompanije, koje sve imaju koristi od porasta cijena sirovina.

Cijene nafte skočile su iznad 130 dolara za barel ranije ove godine, jer je globalna energetska kriza, pogoršana prekidima opskrbe proizašlim iz ruske invazije na Ukrajinu, uzburkala globalna tržišta i pridonijela desetljećima visokoj inflaciji.

"Iako su nestabilnost globalnog tržišta i gospodarska nesigurnost i dalje prisutni, događaji tijekom prve polovice ove godine podupiru naše mišljenje da su stalna ulaganja u našu industriju ključna - kako bi se osiguralo da tržišta ostanu dobro opskrbljena i kako bi se olakšao uredan energetski prijelaz", dodao je Nasser.

Aramco je rekao da očekuje nastavak postpandemijskog oporavka potražnje za naftom do kraja desetljeća, unatoč onome što je nazvao "silaznim ekonomskim pritiscima na kratkoročne globalne prognoze".

Rezultati eksplozije također su veliki dobitak za vladu Saudijske Arabije, koja se uvelike oslanja na svoju Aramco dividendu za financiranje državnih rashoda. Kraljevina je u drugom tromjesečju izvijestila o proračunskom suficitu od 21 milijarde dolara.

Aramco je rekao da će zadržati isplatu dividende od 18,8 milijardi dolara u trećem tromjesečju, pokriveno povećanjem slobodnog novčanog toka od 53 posto na 34,6 milijardi dolara.

Tagovi: Aramco, Saudi Aramco, nafta, Saudijska Arabija
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE