GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Janafa 196,4 milijuna kuna

Neto dobit Janafa 196,4 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto dobit Jadranskog naftovoda (Janafa) u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 196,4 milijuna kuna, što je 15,9 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju u četvrtak objavljeno financijsko izvješće kompanije.

Janaf je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode od 565 milijuna kuna, koji su veći za 5,3 posto u odnosu na plan, ali i tri posto manji nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Prihodi od temeljne djelatnosti – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata iznose 555,3 milijuna kuna, što je za 2,9 posto manje od ostvarenja prethodne godine, a što je, kako se napominje u izvješću, posljedica i nižeg tečaja američkog dolara u tekućem razdoblju u odnosu na tečaj u istom lanjskom razdoblju.

U poslovanju s inozemnim kupcima ostvareno je 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti odnosno 344,2 milijuna kuna, dok je na domaćem tržištu ostvareno je 211,1 milijuna kuna prihoda od temeljne djelatnosti.

Ukupni rashodi povećani su na godišnjoj razini za 9,3 posto, na 325,5 milijuna kuna.

Janaf je, kako se navodi u priopćenju uz financijski izvještaj, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci investirao gotovo 87 milijuna kuna u spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te poslovnu informatiku.

“Pozitivni poslovni rezultati proizašli iz poslovnih odluka koje je ova Uprava donijela pridonijeli su financijskom osnaživanju JANAF-a. (…) Ovakvi rezultati zalog su budućnosti ove, strateški važne za Republiku Hrvatsku, energetske kompanije, pred kojom je dovršenje dugoročne niskougljične razvojne strategije sa smjernicama za diverzifikaciju poslovanja prema zelenoj ekonomiji”, komentar je predsjednika Uprave Stjepana Adanića.

I član Uprave Vladislav Veselica ocjenjuje kako su “uspješni rezultati trećeg kvartala još jedan dokaz kako je aktualna Uprava odlično postavila strategiju poslovanja”. “Sada svjedočimo novim turbulencijama naftnog tržišta, ali to je uobičajeno za poslovanje u našoj industriji te smo spremni za sve izazove koji dolaze pred nas u predstojećem razdoblju pretvoriti u prilike za daljnji rast i razvoj Janafa”, poručio je Veselica.

Tagovi: Janaf, Vladislav Veselica, Jadranski naftovod, Stjepan Adanić, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Moldavija je platila plinski dug Gazpromu
PLIN
Moldavija je platila plinski dug Gazpromu
KIŠINJOV - Moldavska plinska tvrtka "Moldavijagas" objavila je danas da je "Gazpromu" plaćen dug za plin od 74 milijuna dolara.
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsku ekonomiju na kraju godine
ZUERICH - Švicarsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju blago usporilo, objavila je u petak vlada, predviđajući da će rasplamsavanje pandemije koronavirusa na pragu zime zakočiti gospodarstvo na kraju godine.
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak gospodarstva i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u opskrbi.
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara nakon procjene velikih proizvođača da će odluka uvoznika o puštanju u promet nafte iz strateških rezervi rezultirati viškom u opskrbi.
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
INA-MOL-VLADA
Država i većinski udjel u Ini? Bolje ne
ZAGREB - Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Riječ je o sad već pet godina staroj najavi premijera Plenkovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE