GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nije realno očekivati skori dogovor OPEC-a i Rusije

Nije realno očekivati skori dogovor OPEC-a i Rusije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 22:40
Autor: RBA analize
ANALIZA - Početkom ožujka Rusija je prekinula suradnju sa zemljama OPEC-a i tako okončala zajedničke dogovore o smanjenu proizvodnje nafte. Tada se još činilo da je virus COVID-19 u Kini još uvijek pod kontrolom i vjerovalo se da je spriječeno veliko širenje u svijetu.

Od tada se, unatoč kratkom vremenskom razdoblju, mnogo toga promijenilo. Brzo širenje virusa dovelo je do totalnog kolapsa dijelova gospodarstva u velikim dijelovima svijeta, a posebno u Europi. I u SAD-u se sve priprema za „hitno zaustavljanje“. Kao rezultat toga, veliki dio globalne potražnje za sirovom naftom gotovo je preko noći nestao.

Zahvaljujući zastoju u zrakoplovnom, putničkom prometu i zatvaranju svih ne esencijalnih poduzeća u velikom dijelu Europe, ali i u Sjevernoj i Južnoj Americi, pad globalne potražnje vjerojatno će biti oko 10 milijuna barela dnevno (10% globalne potražnje) ili više. U isto vrijeme, Saudijska Arabija je značajno potaknula vlastitu proizvodnju nafte kao odgovor na ruski potez. Rezultat toga je masivna prekomjerna proizvodnja i posljedični pad cijene nafte od oko 60% od početka godine.

U našem osnovnom scenariju, ne očekujemo skori dogovor između OPEC-a i Rusije. S jedne strane, obje su strane relativno dobro pripremljene: Rusija je tijekom posljednjih nekoliko godina izgradila značajnu razinu u obliku deviznih rezervi i ukupno oko 500 milijardi američkih dolara za gubitak prihoda u slučaju nižih cijena nafte.

Saudijska Arabija ima slične rezerve i prednost je što imaju daleko najnižu cijenu po barelu nafte. Obje strane mogu stoga preživjeti trenutnu cijenu nafte nekoliko tromjesečja. S druge strane, i Saudijska Arabija i Rusija slijede svoje ciljeve trenutnom cjenovnom politikom. Rusija se uglavnom bavi tržišnim udjelom koji su preuzeli američki proizvođači nafte iz škriljevca u posljednjih nekoliko godina. Gotovo sve smanjene količine zemalja OPEC + preuzela je naglo rastuća proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u. Rusija će vjerojatno pokušati dodatno potisnuti smanjenje cijena nafte uslijed pandemije COVID-om 19 kako bi natjerala američke proizvođače nafte iz škriljaca sa tržišta.

Međutim, željeni rezultat vjerojatno će trajati nekoliko mjeseci, jer su se mnoge naftne kompanije iz škriljaca zaštitile od pada cijena. Saudijska Arabija se zauzvrat prvenstveno bavi održavanjem dominacije u OPEC +. Reakcija na izlazak iz Rusije bila je odgovarajuće brza i oštra. Stoga se može pretpostaviti da će Saudijska Arabija nastaviti s ovakvim stavom sve dok Rusija ne zakoči, ili barem dok se obje strane ne nađu kompromis.

Međutim, ne vidimo nikakve znakove skorašnjeg rješenja. Prvi oporavak cijene nafte mogao bi se pojaviti tek krajem godine, kada se ekonomija ponovo pokrene nakon zastoja uzrokovanog virusom korone što će potaknuti i potražnju na naftnom tržištu. Slijedeći trend normalizacije nakon oporavka od COVID-19 pandemije, očekujemo i obnovu suradnje između OPEC-a i Rusije nakon čega možemo očekivati još brži rast cijena krajem 2020. godine.

Stoga bi se niske cijene nafte trebale zadržati u narednim mjesecima. Rat cijena između Saudijske Arabije i Rusije, zajedno s globalnim nedostatkom potražnje, uzrokovanim koronavirusom pandemija, dovodi do neviđene razine prekomjernih zaliha sirove nafte na svjetskom tržištu od 14 milijuna barela dnevno. Takav silazni trend cijena je do sada neviđen i budući da je nafta fizička roba, stvara i logističke probleme. Uz „uska grla“ u transportu (što je ponekad utjecalo na povećanje cijena tereta i 10 puta), skladištenje jeftine nafte također ovdje igra veliku ulogu.

Procijenjeni kapacitet skladišta na kopnu je između 1.000 i 1.500 milijuna barela, što bi značilo da bi u slučaju daljnjeg širenja krize COVID-19, zalihe mogle dosegnuti ograničenja. To bi značilo kretanje cijena nafte u smjeru od 15 do 20 dolara po barelu. Međutim, ne očekujemo takav scenarij već je najvjerojatnije kako će oporavak u pojedinim zemljama i nastavak gospodarske aktivnosti u trećem i četvrtom tromjesečju 2020. poduprijeti rast cijena nafte krajem godine.

Tagovi: dogovor OPEC-a i Rusije, nafta, naftno tržište, koronavirus, Saudijska Arabija, OPEC +
PROČITAJ I OVO
Objavljen natječaj za četiri geotermalna projekta
POTENCIJALI
Objavljen natječaj za četiri geotermalna projekta
ZAGREB - Agencija za ugljikovodike objavila je u srijedu natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe, a riječ je o području Dravske potoline (depresije), u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal, odnosno vode iznimno visoke temperature.
Grupacija za energiju vjetra: Nismo gurali interese niti jednog investitora
VJETROELEKTRANE
Grupacija za energiju vjetra: Nismo gurali interese niti jednog investitora
ZAGREB - Iz Zajednice obnovljivih izvora energije HGK osuđuju preferencijalni tretman nekih investitora i poručuju kako se zbog takvih izoliranih slučajeva u medijima nepravedno stigmatizira cijela branša.
Nafta prvi put u tri mjeseca skuplja od 40 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta prvi put u tri mjeseca skuplja od 40 dolara
LONDON - Cijene nafte premašile su u srijedu na međunarodnim tržištima 40 dolara i to prvi puta od ožujka, ohrabrene nižim američkim zalihama, očekivanjima nastavka rezova proizvodnje te naznakama oporavka potražnje nakon krize zbog koronavirusa.
Plinacro koristi dronove za nadzor trase plinovoda
DRONOVI
Plinacro koristi dronove za nadzor trase plinovoda
ZAGREB - Plinacro je u srijedu objavio da je bespilotnom letjelicom snimio 60-ak kilometara trase plinovoda Bosiljevo-Split, a analiza snimljenog materijala je pokazala da nema propuštanja plina, ali je na jednom dijelu trase izgrađena nedopuštena građevina, dok su na nekoliko mjesta uočeni divlji deponiji otpada.
Antić: Od 2021. moguće snabdevanje gasom iz Bugarske
NAJAVE
Antić: Od 2021. moguće snabdevanje gasom iz Bugarske
BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da bi Srbija već od 2021. trebalo da ima i opciju snabdevanja gasom iz pravca Bugarske i navodi da je jedan od naših prioriteta jačanje gasnog sektora, te da je Srbija u poslednje tri, četiri godine za 35 odsto povećala korišćenje gasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE