GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS: Neto dobit u 2019. pala 23,5%

NIS: Neto dobit u 2019. pala 23,5%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 19:45
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije je ostvarila neto dobit od 16,6 milijadi dinara u prošloj godini, u kojoj je istovremeno realizovala i najobimniji investicioni program još od 2013.

Neto dobit je u odnosu na 2018. pala 23,5 odsto.

Kako je saopšteno iz kompanije, NIS je u dalji razvoj i modernizaciju uložio 42,2 milijarde dinara, što je za 3,0 odsto više nego godinu dana ranije.

Prioritet u investicijama bila su ulaganja u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalja modernizacija Rafinerije nafte Pančevo i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona, kao i realizacija projekata zaštite životne sredine u svim segmentima poslovanja.

Prošlogodišnji profit NIS-a pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) iznosio je 44,5 milijardi dinara. U istom periodu obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznosile su 189,8 milijardi dinara.

Iz kompanije ističu, da je NIS i u prošloj godini bio siguran izvor prihoda za svoje akcionare i da je na ime dividende isplatio 6,5 milijardi dinara.

NIS je u Srbiji i inostranstvu proizveo u 2019. godini ukupno 1,28 miliona uslovnih tona nafte i gasa, uz povećanje rezervi ugljovodonika. U Rumuniji je započeo probnu proizvodnja nafte i gasa, dok je u Srbiji kompanija obavila 700 kilometara kvadtarnih 3D seizmičkih ispitivanja.

U Rafineriji nafte Pančevo ukupno je prerađeno 3,37 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda prošle godine, a takođe je obavljen najkompleksniji kapitalni remont u istoriji te fabrike, u koji je uloženo preko dve milijarde dinara.

Period nakon remonta pratio je visok kapacitet rafinerijske prerade, pri čemu je u oktobru ostvaren rekord u proizvodnji bitumena od 59 hiljada tona, što je najbolji mesečni rezultat u poslednjih 10 godina, navode iz kompanije.

Pored toga, nastavljene su aktivnosti na izgradnji postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, a završetak projekta planiran je u 2020. godini.

Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je lani 3,7 miliona tona, uz povećanje obima maloprodaje od 5,0 odsto i povećanje prodaje u inoaktivama od 21 odsto.

Nastavljajući modernizaciju maloprodajne mreže, NIS je lani na autoputevima u Srbiji otvorio tri savremene digitalne benzinske stanice, dok je u Rumuniji finalizovao izgradnju 19. maloprodajnog objekta u toj zemlji – stanice za snabdevanje gorivom Otopeni.

U oblasti energetike, NIS je u saradnji sa „Gasprom energoholdingom“ započeo izgradnju Termoelektrane-toplane Pančevo, čiji je završetak planiran u 2020.

Kompanija je ostvarila i zapažene rezultate u oblasti bezbednosti na radu, gde je indikator povreda sa izgubljenim danima smanjen 25 odsto u odnosu na 2018. godinu. Jedan od fokusa bila su i ulaganja u projekte zaštite životne sredine u koje je tokom 2019. investirano 534 miliona dinara, dok je preko 371 milion dinara uloženo u razvoj zajednice i u društveno odgovorne projekte.

„NIS je u 2019. godini ostvario dobre finansijske i operativne rezultate, uprkos tome što su prosečne cene nafte bile gotovo 10 odsto niže nego godinu dana ranije, a na naše poslovanje je značajan uticaj imao i planski kapitalni remont u Rafineriji Pančevo“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, i poručio da kompanija sa velikim ambicijama ulazi u 2020.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, nafta, Rafinerija Pančevo, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE