GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS: Opadaju potrošnja i cene goriva u Srbiji

NIS: Opadaju potrošnja i cene goriva u Srbiji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 16:42
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Cene goriva i ove sedmice su u padu u Srbiji: od kraja januara do sada litar dizela je pojeftinio za 22 dinara, a benzina za 18 dinara, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za Betu rekao da je potrošnja goriva opala zbog mera ograničenog kretanja ljudi tokom vanrednog stanja zbog pandemije.

„Promet na pumpama opada zbog skraćenog radnog vremena i rada ekonomije ‘s pola gasa’, pa Naftna industrija Srbije (NIS) prolazi kroz neizvesan period“, rekao je Mićović.

Prosečna cena benzina „evro premijum BMB 95“ u Srbiji je 132,40 dinara po litru, „evro dizela“ 141,90, a „TNG autogasa“ 73,90 dinara po litru.

U ceni benzina „BMB 95“ akciza iznosi oko 56 dinara, u ceni evrodizela 57,6, a u ceni TNG 23, 6 dinara.

Srbija se po visini prosečne cene benzina „evro premijum BNB“ pre sedam dana nalazila na trećem mestu u odnosu na zemlje regiona, iza Grčke i Albanije. To gorivo je bilo jeftinije u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj i Makedoniji.

Dizel je u Srbiji pre sedam dana koštao u proseku 1,271 evra po litru, što je bila najviša cena u regionu posle Albanije. To gorivo je bilo jeftinije u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Crnoj Gori, BiH, Madjarskoj, Bugarskoj i Makedoniji.

Autogas je u Srbiji pre nedelju dana koštao 0,67 evra po litru, a skuplji je bio samo u Grčkoj, dok je u svim ostalim zemljama regiona bio jeftiniji.

Cena barela sirove nafte „brent“ na svetskoj tržištu 6. janura ove godine iznosila je 68,91 dolar, 31. marta je bila 22,4 dolara, a 13. aprila je porasla na 31,74 dolara.

Barel nafte „brent“ 24. aprila prošle godine dostigao je najvišu cenu te godine i koštao je 74,57 dolara.

Prosečna cena nafte „brent“ u 2019. godini iznosila je 64,22 dolara, a u ovoj godini 48,54 dolara.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, gorivo, cene goriva, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE