GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS-ovoj kompaniji u BiH nova koncesija za eksploataciju nafte kod Šamca

NIS-ovoj kompaniji u BiH nova koncesija za eksploataciju nafte kod Šamca
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 07:36
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske odobrila je ruskoj kompaniji Jadran – Naftagas registrovanoj u Banjaluci da iz istražne bušotine u Obudovcu kod Šamca uzme 4.800 kubnih metara nafte i ispita kvalitet i hemijsko tehnološke karakteristike.

Ovo je drugi put u posljednjih sedam mjeseci da Vlada odobrava koncesionaru eksploataciju ove mineralne sirovine. U junu prošle godine po istom osnovu su dobili dozvolu da izvade 5.000 kubnih metara.

U opštini Šamac kažu da će tražiti da se koncesioni ugovor preispita, kako bi ova lokalna zajednica imala neku korist od ovog prirodnog bogatstva.

U odluci Vlade se navodi kako je koncesionar dužan da plati 5% od prihoda ostvarenog korištenjem uzetih količina, a da dokaz o uplati dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva, uz zahtjev za reviziju elaborata o rezervama.

- Koncesionar Jadran – Naftagas iz Banjaluke obavezuje se da u toku izvođenja detaljnih geoloških istraživanja vodi evidenciju o izvađenim količinama sirove nafte i da izvađene količine sirove nafte prikaže u godišnjem izvještaju i elaboratu o rezervama - navodi se u odluci Vlade Srpske.

Generalno, o ovom projektu postoji jako malo informacija zahvaljujući ugovoru između dvije strane.

Kako je to jednom ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kazao, podaci i rezultati istraživanja do kojih se dođe neće se objavljivati u javnosti sve dok čelni ljudi Jadran – Naftagasa ne odluče drugačije.

Preduzeće Jadran-naftagas su osnovali Naftna industrija Srbije i Zarubežnjeft koji se kasnije povukao. Većinski vlasnik Naftne industrije Srbije je ruska kompanija Gazprom.

Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa sa Vladom Srpske potpisan je 2011. godine na 25 godina, podsjeća CAPITAL.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, istraživanje nafte, Jadran Naftagas, Petar Đokić, Zarubežnjeft
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE