GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS preuzeo Petrohemiju nakon dokapitalizacije od 150 miliona evra

NIS preuzeo Petrohemiju nakon dokapitalizacije od 150 miliona evra
FINALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 19:19
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije preuzela je HIP Petrohemiju povećavši vlasnički udeo sa 20,9 odsto na 90 odsto nakon dokapitalizacije u iznosu od 17,59 milijardi dinara, što je oko 150 miliona evra, proizilazi iz dokumenata objavljenih na APR. Uplata sredstava ide u tri tranše - poslednja najkasnije u roku od pet godina.

„Povećava se osnovni kapital HIP Petrohemije novim novčanim ulogom člana društva NIS ad Novi Sad u ukupnom iznosu od 17.591.055.000 dinara. Član društva Republika Srbija, potvrđuje da neće koristiti pravo prečeg upisa udela“, stoji u Odluci o povećanju osnovnog kapitala društva HIP Petrohemija.

Od ukupnog iznosa, 5,86 milijardi dinara biće uplaćeno na račun Petrohemije u roku od tri radna dana od trenutka registracije Odluke u APR.

Iznos od 2,35 milijardi dinara NIS će uplatiti najkasnije u roku od 48 meseci.

Preostali iznos, od 9,38 milijardi dinara NIS će, kako stoji u dokumentu, uplatiti na račune Petrohemije u jednoj ili više uplata, najkasnije u roku od pet godina od dana registracije Odluke u APR.

I ova odluka i novi osnivački akt kojim se udeo NIS u Petrohemiji uvećava na 90 odsto u registar APR je upisan u petak, 9. juna.

Na dan 9. juna, kako se vidi iz novog osnivačkog akta, ukupan iznos upisanog kapitala HIP Petrohemije je 73.077.464.680 dinara.

NIS ima udeo u kapitalu od 90 odsto, koji sa sastoji od upisanog novčanog kapitala od 29,16 milijardi dinara (uplaćeni novčani kapital je 11,57 milijardi dinara, ostatak od 17,59 milijardi dinara iz dokapitalizacije se uplaćuje kako je navedeno u odluci).

Srbija, pak, ima upisani (i uplaćeni) novčani kapital od 43,91 miljardu dinara.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Petrohemija
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE