GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS u 2021. planira ulaganja od 21 milijardu dinara

NIS u 2021. planira ulaganja od 21 milijardu dinara
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 09:23
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije je uspela da obezbedi stabilnost snabdevanja i realizuje ključne investicije, a biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu dinara planirana su nova ulaganja, najavio je za RTS generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

“Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama” naveo je.

Otvaranjem “Duboke prerade” Rafinerija Pančevo je postala vodeći prerađivač nafte u regionu.

“Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog komleksa 2012. godine, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavićemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a Duboka prerada nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koja imaju najveću vrednost na tržištu” objasnio je on.

Kompleks Duboke prerade, prema njegovim rečima, ima i ekološke benefite.

“Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva, već cele naše zemlje” istakao je on.

Na pitanje da li će biti povećanja cene goriva, on je odgovorio da je 2020. pokazala upravo da niko ne može da prognozira cenu nafte.

“Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova Kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta” naglasio je on.

On je naveo da je pandemija kovid-19 negativno uticala na kompaniju.

“Pad cena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji, imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar-septembar prošle godine, investirali više od 20 milijardi dinara” zaključio je on.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Rafinerija Pančevo, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta, Kiril Tjurdenjev
PROČITAJ I OVO
Bez vladine regulacije benzin bi bio 11,39, dizel 11,46 kuna
CIJENE GORIVA
Bez vladine regulacije benzin bi bio 11,39, dizel 11,46 kuna
ZAGREB - Da nema vladine regulacije, benzin bi sad stajao 11,39, a dizel 11,46 kuna po litri, piše u srijedu Večernji list.
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
PLIN
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju burzovnog trgovanja u utorak porasla je iznad 1140 dolara za 1000 kubičnih metara, pokazuju podaci s ICE burze.
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
INICIJATIVE
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
ZAGREB - Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su izvijestili da su Ministarstvu gospodarstva uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE