GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS u društveno odgoovorne projekte uložio 290 miliona dinara

NIS u društveno odgoovorne projekte uložio 290 miliona dinara
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije (NIS) i njeni zaposleni uložili su više od 290 miliona dinara u 2020. godini u društveno odgovorne projekte, objavio je NIS u 11. verifikovanom Izveštaju o održivom razvoju.

NIS je naveo da je, između ostalog, obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove Er Srbije, 56 kiseoničkih protokomera za beogradske bolnice i 500 kompleta hirurških uniformi za medicinske radnike.

Takođe, zaposleni – članovi Kluba volontera NIS-a, realizovali su više od 2.000 volonterskih sati u različitim humanitarnim akcijama podrške sugrađanima.

„Verujući da svaka odgovorna kompanija i pojedinac mogu da doprinesu razvoju šire zajednice, kompanija NIS je objavila 11. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju“, navela je kompanija.

U tom dokumentu, koji je objavljen na NIS-ovom korporativnom sajtu, javnost je obaveštena o aktivnostima kompanije tokom 2020. godine na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.

NIS ističe da je u godini koju je obeležila pandemija kovid-19 prioritet kompanije bio bezbedno radno okruženje i zdravlje zaposlenih, saradnika i potrošača.

Generalni direktor NIS – a Kiril Tjurdenjev ocenio je u uvodnoj reči Izveštaja o održivom razvoju da se poslovanje u 2020. godini odvijalo u izuzetno složenim okolnostima i da je utoliko značajnije da je i u prošloj godini kompanija pružila svoj doprinos ostvarenju ciljeva Održivog razvoja.

„Prioritet za NIS u 2020. godini bilo je očuvanje zdravlja naših zaposlenih, saradnika i potrošača. U to smo uložili značajne logističke napore, imajući u vidu broj naših poslovnih lokacija i angažovanih kolega, kao i raznovrsnost biznis procesa koji se svakodnevno odvijaju“.

Uspeh u realizaciji ovog cilja omogućio nam je da ispunimo i svoj drugi prioritet, a to je da obezbedimo neprekidnu i bezbednu proizvodnju, preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata, naveo je on.

„Uprkos brojnim izazovima, uspeli smo da očuvamo stabilno snabdevanje tržišta u Srbiji i drugim državama u kojima posluje NIS grupa i na taj način doprinesemo borbi u suzbijanju epidemije i njenih posledica“, istakao je Tjurdenjev.

U oblasti održivog razvoja, NIS se rukovodi globalnim ciljevima UN i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem.

Takođe, u ovom dokumentu NIS na transparentan način predstavlja svim zainteresovanim stranama svoje poslovne uspehe, način na koji do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj kompanija posluje.

Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2020. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je NIS, uprkos krizi, u 2020. godini realizovao značajne kapitalne projekte među kojima se izdvaja početak rada postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo u koje je uloženo više od 300 miliona evra.

Ovaj projekat ujedno nosi i brojne pozitivne ekološke efekte, pre svih smanjenje emisija sumpor-dioksida i praškastih materija.

Takođe, NIS je nastavio i modernizaciju maloprodajne mreže, te je u prošloj godini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji u rad pušteno ukupno 14 benzinskih stanica.

Takođe, NIS je nastavio da razvija svoje digitalne projekte i prvi u Srbiji omogućio plaćanje za gorivo na benzinskim stanicama bez odlaska na platno mesto putem mobilne aplikacije Drive.Go.

Digitalni portfolio kompanije ima više od 110 projekata, a proces digitalizacije NIS vidi kao šansu za lakše ostvarivanje strateških ciljeva kompanije.

Nastavljeno je i sa realizacijom projekata zaštite životne sredine u svim segmentima biznisa, za šta je u 2020. godini izdvojeno više od 200 miliona dinara.

Istovremeno je spoveden i opsežan program za povećanje energetske efikasnosti čiji su rezultat uštede u vrednosti od 291 miliona dinara, naveo je NIS.

Pored toga, NIS je u veoma izazovnoj godini ostvario napredak i u oblasti bezbednosti na radu, jer je indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen za osam odsto u odnosu na 2019. godinu.

NIS je u prošloj godini dao novi doprinos razvoju ljudskih resursa.

U kompleksnim okolnostima organizovano je više od 2.300 obuka, na kojima je učestvovalo više od 3.300 polaznika.

U godini koja je donela globalnu destabilizaciju tržišta rada, NIS je u istraživanju specijalizovanog portala Infostud, u kom je učestvovalo više od 10.000 građana, izabran za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji.

NIS navodi da je nastavio sa razvojem partnerskih odnosa sa lokalnim zajednicama širom Srbije.

Pored podrške u otklanjanju posledica epidemije, NIS je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-om uložio 114,5 miliona dinara u digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosti u školama širom Srbije.

Podrška zajednici ostaje jedan od prioriteta NIS-a i u narednom periodu.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, društveno odgovorno poslovanje
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
PLIN
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju burzovnog trgovanja u utorak porasla je iznad 1140 dolara za 1000 kubičnih metara, pokazuju podaci s ICE burze.
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
INICIJATIVE
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
ZAGREB - Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su izvijestili da su Ministarstvu gospodarstva uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
OBVEZNICE
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
ZAGREB - Ina je u ponedjeljak objavila javni poziv za upis 5-godišnje obveznice na domaćem tržištu, vrijedne do najviše dvije milijarde kuna, s fiksnom kamatnom stopom koja se isplaćuje polugodišnje.
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da trgovci nakon vala straha koji je izazvala pojava nove varijante koronavirusa čekaju nove informacije kako bi procijenili njezin utjecaj na potražnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE