GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS uložio 14,5 milijardi dinara u kapitalne projekte u prvom polugodištu

NIS uložio 14,5 milijardi dinara u kapitalne projekte u prvom polugodištu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 19:17
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poslovanje Naftne industrije Srbije u prvom polugodištu 2020. bilo je pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti, ali je kompanija uprkos krizi očuvala stabilnost poslovnih aktivnosti i uložila u dalji razvoj 14,5 milijardi dinara.

Nepovoljne globalne makroekonomske okolnosti se pre svega odnose na pad cena nafte i epidemiju Kovid-19 koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima u izveštajnom periodu, navodi se u saopštenju NIS-a.

- Uprkos nepovoljnim makroekonomskim trendovima, NIS grupa je u dalji razvoj uložila 14,5 milijardi dinara. Najviše je investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat 'Duboka prerada' u Rafineriji nafte Pančevo i modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i region, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, NIS je rezultate u oblasti istraživanja i proizvodnje, uprkos krizi, očuvao na prošlogodišnjem nivou - proizvedeno je 636 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, što je 1,0 odsto manje od učinka u 2019.

U oblasti prerade i prometa, NIS je ostvario bolje rezultate u poređenju sa prvom polovinom 2019. godine.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 1,630 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 35 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Istovremeno su započete predstartne aktivnosti na kompleksu Duboka prerada.

Ukupan obim prometa iznosio je 1,556 miliona tona, odnosno 2,0 odsto više nego u uporednom periodu 2019., uz rast izvoza od 42 odsto.

U prvom polugodištu, nakon rekonstrukcije, započet je rad pet benzinskih stanica u Srbiji, među kojima i savremene gradske stanice A formata u Leskovcu. Takođe je sa radom započela i benzinska stanica Otopeni, 19. stanica za snabdevanje gorivom NIS-a u Rumuniji.

Pored toga, potrošačima na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama omogućeno je da prvi put u Srbiji, putem digitalne aplikacije Drive. Go, gorivo plate bez odlaska na platno mesto.

NIS je i u složenim okolnostima uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zbog negativnih makroekonomskih trendova zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara.

U prvih šest meseci tekuće godine, obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 83,9 milijardi dinara, što je 5,0 odsto više nego u prvom polugodištu 2019.

Takođe, Skupština akcionara NIS-a je na sednici 30. juna 2020. donela odluku o isplati dividende iz dobiti za 2019. godinu na osnovu koje će ukupno biti isplaćeno 4,4 milijarde dinara.

Kompanija NIS i njeni zaposleni dali su svoj doprinos borbi protiv širenja novog korona virusa. U okviru tih napora NIS je obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove domaćeg avio-prevoznika „Er Srbije“, dok je većinski akcionar, ruska kompanija Gasprom njeft, donirala gorivo za potrebe javnih službi Srbije.

Pored toga, volonteri NIS-a angažovali su se na podršci najugroženijim kategorijama stanovništva i medicinskim radnicima.

- Naše poslovanje u prvom polugodištu 2020. godine odvijalo se u okolnostima nezabeleženim u globalnoj ekonomiji. Zato sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo u prethodnom periodu, zahvaljujući velikim naporima menadžmenta i zaposlenih, očuvali finansijsku stabilnost, sigurnost snabdevanja na domaćem tržištu, kao i zdravlje naših kolega i potrošača, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Vanredne okolnosti, dodaje, traže od i snažne odgovore.

- U nastavku godine bićemo posvećeni daljim uštedama, ali nećemo odustati od ulaganja u ključne projekte. U fokusu će nam, takođe, biti povećanje operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja, kao i napori da, oslanjajući se na sopstvene snage, očuvamo socijalnu sigurnost zaposlenih, poručuje Tjurdenjev.

Ističe da će NIS, takođe, nastaviti da pruža podršku zajednici u kojoj posluje, svestan da “ovaj težak period možemo uspešnije prevazići ako budemo odgovorni i solidarni.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Rafinerija nafte Pančevo, Kiril Tjurgenjev
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
PLIN
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju burzovnog trgovanja u utorak porasla je iznad 1140 dolara za 1000 kubičnih metara, pokazuju podaci s ICE burze.
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
INICIJATIVE
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
ZAGREB - Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su izvijestili da su Ministarstvu gospodarstva uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
OBVEZNICE
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
ZAGREB - Ina je u ponedjeljak objavila javni poziv za upis 5-godišnje obveznice na domaćem tržištu, vrijedne do najviše dvije milijarde kuna, s fiksnom kamatnom stopom koja se isplaćuje polugodišnje.
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da trgovci nakon vala straha koji je izazvala pojava nove varijante koronavirusa čekaju nove informacije kako bi procijenili njezin utjecaj na potražnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE