GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nizozemska: Postavlja se najveću solarnu elektranu iznad patuljaste u Europi

Nizozemska: Postavlja se najveću solarnu elektranu iznad patuljaste u Europi
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2023 / 17:53
Autor: SEEbiz / beta
AMSTERDAM - twitter gumb za dijeljenje WhatsApp gumb za dijeljenje podijeli ovaj gumb za dijeljenje facebook gumb za dijeljenje gumb za dijeljenje putem e-pošte gumb za dijeljenje na viberu

U Nizozemskoj se postavlja najveća solarna elektrana iznad jednog stabla u Europi U Nizozemskoj se gradi solarna elektrana iznad jednog stabla, što je najveći takav projekt u sektoru voćarstva u Europi.

Paneli ovakvih solarnih elektrana postavljaju se visoko iznad zemlje, na nosače, a ispod njih se pase stoka ili se uzgaja voće, povrće, aromatično ili krmno bilje.

Troškovi su veći nego kod panela na zemlji, pa energetske tvrtke i proizvođači hrane traže optimalna rješenja, prenosi portal Balkan green energy.

U pokrajini Sjeverni Brabant vlasnik male kuće Maarten van Hoff dogovorio je s njemačkom tvrtkom BayWa (BayWa r.e.) i njezinom podružnicom GroenLeven postavljanje 24.206 nadzemnih solarnih panela.

Iz njemačke tvrtke kažu da je riječ o najvećem "agrosolarnom" projektu u sektoru voćarstva u Europi, s maksimalnim kapacitetom od 8,7 megavata.

Paneli će štititi maline od vremenskih nepogoda, a istovremeno će proizvoditi dovoljno energije za 2.810 domaćinstava.

Hoff se na ovaj korak odlučio nakon uspješnog pilot projekta njemačke tvrtke koja je od 2020. istraživala posljedice postavljanja solarnih panela iznad nasada različitih vrsta voća na četiri mjesta.

Pažljivim praćenjem utvrđeno je da su uvjeti za razvoj stabljike maline stabilniji ispod ploča nego ispod klasičnih plastičnih mreža jer ploče snižavaju temperaturu.

Poluprozirni solarni moduli dopuštaju dovoljno sunčeve svjetlosti da dopre do biljaka, istovremeno ih štiteći od tuče, jake kiše i izravne sunčeve svjetlosti.

Završetak postavljanja solarne elektrane očekuje se do prvog kvartala 2024. godine, stoji u priopćenju tvrtke.

Tagovi: SOLARNA ELEKTRANA, SOLARI, MALINJAK
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE