GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka dvije nuklearne elektrane do proljeća drži u pričuvi

Njemačka dvije nuklearne elektrane do proljeća drži u pričuvi
NUKLEARKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 20:44
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka ostaje pri svom planu gašenje preostalih nuklearnih elektrana do kraja godina ali će, suprotno dosadašnjim planovima, dvije centrale ostati u pričuvi u slučaju potrebe ponovnog priključenja na mrežu, priopćio je u ponedjeljak njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni).

„Sadašnja ispitivanja o mogućnosti energetskog kolapsa ne ukazuju na akutnu opasnost ove zime ali ju ni ne isključuju. Zato smo se odlučili da za ovu zimu uvedemo vremenski ograničenu pričuvu atomskih centrala Isar 2 i Neckarwestheim“, rekao je ministar Habeck.

Ove centrale bi trebala ostati u pričuvi do travnja sljedeće godine kako bi mogle biti priključene na mrežu u slučaju krize u južnonjemačkoj mreži.

Habeck je istodobno naglasio kako se ostaje pri odluci gašenja preostale tri nuklearne elektrane do kraja godine.

„Mi ćemo se pridržavati odluke o odustajanju od atomske energije do kraja godine kako je to definirano zakonom“, rekao je Habeck. On je isto tako isključio mogućnost naručivanja novog nuklearnog goriva.

„Atomska energija je i ostaje opasna tehnologija a atomski otpad će opterećivati čitave generacije“, zaključio je Habeck.

Njemačke organizacije za zaštitu okoliša su već kritizirale ovu odluku njemačke vlade.

„Odluka njemačke vlada da ukine mukotrpno ostvarenu odluku o odustajanju od atomske energije do kraja godine je fatalna i otvara vrata dodatnim produljenjima životnog vijeka zastarjelim i opasnim reaktorima“, stoji u priopćenju Njemačke zaštite okoliša (DUH).

Njemačka oporba ali i dijelovi socijaldemokratsko/zeleno/liberalne vlade traže privremeno zamrzavanja odluke o odustajanju od atomske energije.

Njemačku su u jeku energetske krize uzrokovane napadom Rusije na Ukrajinu, kritizirali i neki europski partneri zbog ustrajanja na odustajanju od atomske energije.

Tagovi: nuklearne elektrane, njemačke nuklearne elektrane
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE