GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka načelno dogovorila nacionalizaciju posrnulog uvoznika plina

Njemačka načelno dogovorila nacionalizaciju posrnulog uvoznika plina
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Prezaduženi njemački uvoznik plina Uniper objavio je u utorak da će mu vlada priteći u pomoć otkupom vlasničkog udjela finske elektroenergetske tvrtke Fortum, potvrdivši izvješća o nacionalizaciji.

Uniper i njegov ključni dioničar, finska državna elektroenergetska tvrtka Fortum, pristali su na prijedlog o nacionalizaciji, izvijestio je u utorak Bloomberg.

Vlada trenutno drži 30 posto udjela, a ovog će ovog tjedna po Bloombergu objaviti da je postignut dogovor o nacionalizaciji, iako ugovor nije potpisan.

Neimenovani izvor izjavio je za Reuters da bi vlada, kako se očekuje, trebala objaviti dogovor u srijedu.

Uniper je naknadno izvijestio da će vlada preuzeti Fortumov udio i osigurati još osam milijardi eura kapitala. Time bi se državna pomoć Uniperu u obliku kredita i vlasničkih udjela popela na nekih 29 milijardi eura, u skladu s procjenom poslovnog lista Business Insider.

"Konačni sporazum još nije potpisan", naglasili su u Uniperu.

Finska državna elektroenergetska tvrtka istaknula je pak da će dogovor uključiti i "povrat financiranja" koji su osigurali Uniperu. U pitanju je osam milijardi eura, napominju.

Berlinu je jasno da nestabilnost velikih uvoznika plina zahtijeva snažnu ulogu države, jamstva i financijsku potporu, rekla su u utorak za Reuters dva upućena izvora.

Uniper je kao i nacionalizirana Gazpromova podružnica Securing Energy for Europe (SEFE) i EnBW-ova podružnica VNG plin nabavljao od ruskog Gazproma na temelju dugoročnih ugovora o opskrbi.

Uniperovi problemi počeli su još prošle godine skokom cijena plina na europskom tržištu zbog vala potražnje koji je pokrenuo nagli oporavak gospodarstva od koronakrize. Rusija je pak smanjila isporuke u očekivanju otvaranja plinovoda Sjeverni tok 2.

Uniper je u siječnju od finskog Fortuma i njemačke razvojne banke KfW osigurao kreditnu liniju od 10 milijardi eura i dodatnih 1,8 milijardi eura bankovnih zajmova kako bi se mogao nositi s visokim cijenama plina i snažnim oscilacijama na tržištima.

U veljači povukli su se iz projekta plinovoda Sjeverni tok 2 zbog ruskog napada na Ukrajinu, otpisavši milijardu eura ulaganja. Cijene plina još rasle su pak još snažnije budući da je Europa odlučila smanjiti ovisnost o ruskim energentima i uvela Rusiji sankcije.

Uniper je prvo tromjesečje zaključio s gubitkom od tri milijarde eura, prihvativši zahtjev Moskve da plin plaća u rubljama. U lipnju zatražili su pomoć njemačke vlade koja mu je u srpnju osigurala 15 milijardi eura pomoći i više nego udvostručila kreditnu liniju u državnoj banci.

Ruski Gazprom smanjio je pak tokom ljeta isporuke plina Sjevernim tokom 1, tražeći povrat turbine koju je poslao Siemens Energyju na servis, a Uniperov neto gubitak popeo se u prvoj polovini godine na 12,3 milijarde eura.

Sjeverni tok 1 ostao je zatvoren i u rujnu, a njemačka vlada najavila je potrošačima naknade za skladištenje i više troškove nabave plina.

Tagovi: Uniper, plin, Njemačka, Fortum
PROČITAJ I OVO
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
PLIN
Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina
ABU DHABI - Njemačka kompanija RWE sklopilla je ugovor s tvrtkom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu do kraja prosinca, objavio je u nedjelju RWE.
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
STRUJA
Makedonija još nije uspjela nabaviti struju za zimu
SKOPLJE - Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići rekao je da bi sljedeći tjedan trebalo biti poznato gdje će ta zemlja kupovati struju tijekom nadolazeće zime i po kojim cijenama, prenosi skopski Večer.
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
KADROVI
Peter Ratatics postaje predsjednik Uprave Ine
ZAGREB - Peter Ratatics bit će novi predsjednik Uprave Ine, dok će preostala dva mađarska člana biti Krisztian Pulay i Berislav Grašo. Uz njih će na sjednici Nadzornog odbora kompanije u srijedu biti predložena i tri hrvatska člana, doznaje Večernji list.
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
GORIVO
Švicarska pojačava opskrbu gorivom iz strateških rezervi
ZUERICH - Švicarska vlada najavila je u petak da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož ulje i kerozin iz strateških rezevi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE