GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka odobrava ugradnju cijevi za Sjeverni tok 2

Njemačka odobrava ugradnju cijevi za Sjeverni tok 2
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka državna pomorska i hidrografska agencija (BHS) odobrila je ugradnju plinovoda za Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama, ali gradnja se može nastaviti tek krajem svibnja, objavilo je jučer njemačko regulatorno tijelo.

Dozvola se odnosi na ugradnju cijevi duge dva kilometra u njemačku isključivu ekonomsku zonu (koja se sastoji od njemačkog Sjevernog mora i njemačkog dijela Baltičkog mora), koje će moći instalirati posebni brodovi koji imaju sustav pozicioniranja cijevi, kao što je Fortuna Pipelayer, izvijestio je Tass.

"Nakon pažljivog razmatranja svih činjenica, ova je dozvola bila potrebna za postavljanje cijevi duljine dva kilometra, kako bi se mogle privremeno ugraditi u isključivu ekonomsku zonu na dnu mora dok se gradnja ne nastavi", navelo je regulatorno tijelo.

BHS je naglasio da zbog zakonske suspenzije nakon reakcija ekologa, trenutno nema dozvole za izgradnju cjevovoda do kraja svibnja.

Prije su se dvije njemačke nevladine udruge za zaštitu okoliša, NABU i DUH, žalile na izdavanje dozvole u siječnju, kojom se nastavlja gradnja plinovoda u njemačkim vodama zbog rizika po okoliš.

Zbog zakonske obustave nije dopušteno nastaviti s izgradnjom cjevovoda, međutim, od kraja svibnja do kraja rujna gradnja će biti moguća u skladu s građevinskom dozvolom izdanom 2018. godine, prema Tassu.

Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dvaju plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

Izgradnja je zaustavljena u prosincu 2019. nakon što je švicarska tvrtka Swiss Allseas napustila projekt zbog mogućih američkih sankcija.

U prosincu 2020. godine nastavljena je gradnja plinovoda, nakon jednogodišnje stanke.

Do sada je izgrađeno 95% Nord Streama 2, dodaje Tass.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Njemačka, Wintershall, Uniper, Royal Dutch Shell, Angela Merkel, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE