GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora

Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 17:47
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka je u trećem tromjesečju proizvela za petinu manje električne energije nego prethodne godine, ali je uvezla tri četvrtine više, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku.

Od početka srpnja do kraja rujna u Njemačkoj je proizvedeno 94,2 milijarde kilovatsati, a uvezeno je još 23,1 milijarda – 78,6 posto više nego u trećem kvartalu 2022. godine.

“Pad je vjerojatno posljedica slabije potražnje, koja je posljedica usporavanja energetski intenzivnih sektora gospodarstva i većeg uvoza električne energije”, navode statističari.

Njemačka je uglavnom uvozila električnu energiju iz Danske, Francuske i Nizozemske. Istodobno je izvoz pao za 38 posto, na 9,9 milijardi kWh.

Najveći dio električne energije u trećem tromjesečju ove godine dolazi iz obnovljivih izvora, s udjelom od 60,2 posto. To je znatno više nego godinu ranije i tadašnjih 44,4 posto.

Elektrane na fosilna goriva proizvele su preostalih 39,8 posto, uz pad proizvodnje od 42,9 posto u usporedbi s prošlom 12 mjeseci.

Najvažniji segment proizvodnje iz obnovljivih izvora su vjetroturbine koje su u mrežu pustile 16 posto više električne energije nego 2022. godine i pokrile nešto manje od četvrtine ukupne proizvodnje. Solarna energija pokriva 21,3 posto, što je 6,6 posto više nego 12 mjeseci ranije.

Pritom je proizvodnja elektrana na prirodni plin porasla za devet posto, ali je proizvodnja termoelektrana na ugljen gotovo prepolovljena, za 47,3 posto i s udjelom od 23,9 posto.

Na kraju trećeg tromjesečja 2022. ugljen je pokrivao gotovo 36 posto ukupne proizvodnje električne energije u Njemačkoj i bio je primarni izvor tijekom cijele godine.

Tagovi: STRUJA, ELEKTRIČNA ENERGIJA, OIE
PROČITAJ I OVO
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se ispod razine od 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE