GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka signalizira kompromis oko Sjevernog toka 2

Njemačka signalizira kompromis oko Sjevernog toka 2
KOMPROMIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 14:00
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - SAD će, suprotno najavama bivšeg predsjednika, povećati broj svojih vojnika u Njemačkoj, a Njemačka bi mogla SAD-u izići u susret po pitanju plinovoda Sjeverni tok II, priopćeno je nakon sastanka američkog ministra obrane Lloyda Austina s njemačkom kolegicom Annegret Kramp-Karrenbauer u utorak.

„SAD će pojačati svoje vojno prisustvo u Njemačkoj za 500 vojnika. Ove postrojbe će ojačati obranu Europe“, rekao je američki ministar Austin nakon razgovora s Kramp-Karrenbauer prilikom svog prvog posjeta Berlinu.

On je objasnio da će vojnici, koji bi na jesen trebali biti stacionirani u američkom uporištu u Wiesbadenu, spriječiti sukobe ali „ako bude potrebno i boriti se i pobijediti“.

Stacioniranjem novih vojnika bi trebale biti pojačane i snage za sprječavanje kibernetičkih napada.

„Stacioniranje novih vojnika je i izraz naše privrženosti saveznicima u Europi“, rekao je Austin.

Bivši predsjednik Donald Trump je još na ljeto prošle godine najavio povlačenje 12.000 od 35.000 vojnika, koliko ih trenutno boravi u Njemačkoj. Jedan dio tih vojnika je trebao biti prebačen u Poljsku.

Povlačenje vojnika je trebala biti kazna za, po Trumpovom mišljenju, premala izdvajanja Njemačke za obranu.

Njegov nasljednik i novi predsjednik SAD-a Joe Biden je, kako je bilo najavljeno, već zaustavio planove o povlačenju.

Njemačka ministrica obrane Kramp-Karrenbauer je nakon najave slanja novih vojnika rekla kako je to „jak signal zajedništva“.

„Učinit ćemo sve što je u našoj moći da vojnici i njihove obitelji u Njemačkoj pronađu svoj drugi dom“, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Ona je signalizirala i spremnost Njemačke u pronalaženju kompromisa oko spornog projekta plinovoda Sjeverni tok II, koji bi iz Rusije trebao dopremati plin u Njemačku i Europu.

Joe Biden je, kao i njegov prethodnik ali i neke članice Europske unije, protivnik ovog projekta.

„To je opravdano pitanje“, rekla je Kramp-Karrenbauer. Ona se založila za to da se isporuka plina iz Rusije uvjetuje određenim zahtjevima u smjeru Moskve.

„Mi moramo transport plina povezati s time kako će se ponašati Rusija“, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Američki ministar obrane Lloyd Austin svoj nastupni posjet Njemačkoj nastavlja obilaskom američkih postrojbi u Stuttgartu i okolici.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Njemačka, Annegret Kramp-Karrenbauer, Wintershall, Uniper, Royal Dutch Shell, Angela Merkel, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE