GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka u 2022. uvezla 12% manje plina, Norveška postaje glavni dobavljač

Njemačka u 2022. uvezla 12% manje plina, Norveška postaje glavni dobavljač
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2023 / 17:08
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Ukupno 33 posto prirodnog plina koji je Njemačka uvezla 2022. godine došlo je iz te nordijske zemlje, dok je 22 posto stiglo iz Rusije, objavila je Federalna mrežna agencija.

U 2021. Rusija je isporučila 52%. Lani je uvezeno ukupno 1449 teravat sati (TWh) prirodnog plina, što je 12 posto manje nego prethodne godine, objavila je agencija.

Prema regulatoru, isporuke plina iz Rusije djelomično su kompenzirane dodatnim uvozom - uključujući preko Nizozemske, Belgije i Norveške.

Istodobno je izvoz u susjedne zemlje pao za oko trećinu na oko 501 TWh prirodnog plina, dijelom zbog manje potražnje.

Kao rezultat toga, ukupno gledano, u Njemačkoj je bilo čak 5% više dostupnog prirodnog plina nego 2021. godine, na 948 TWh.

Istovremeno, potrošnja plina u Njemačkoj sveukupno je pala za 14%, prema podacima Savezne mrežne agencije. Industrija je smanjila potrošnju za 15%, dok su privatna kućanstva i trgovačka društva uštedjela 12%.

U mjesecima od listopada do prosinca potrošnja industrije smanjena je za čak 23%, a potrošnja stanovništva i privrede manja je za 21%.

Tagovi: Njemačka, Norveška, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE