GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ubrzala nastavak gradnje Sjevernog toka 2

Njemačka ubrzala nastavak gradnje Sjevernog toka 2
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2021 / 21:05
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka Federalna pomorska i hidrografska agencija (BSH) dala je zeleno svjetlo da se odmah nastavi s gradnjom kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2 u njemačkim vodama.

Dosadašnja dozvola predviđala je nastavak gradnje u njemačkoj isključivoj ekonomskoj zoni od kraja svibnja. Posljednja dionica plinovoda u njemačkim teritorijalnim vodama proteže uz rub zaštićenog ptičjeg rezervata, potvrđuju u agenciji, dodavši ipak da cjevovod “neće značajnije” utjecati na tamošnje vrste jer su cijevi postavljene na velikoj dubini.

Da bi se zaštitile ptice, BSH je odredio da se u razdoblju od siječnja do svibnja radovi nakon maksimalno 30 dana prekidaju na 14 dana. Aktivisti za zaštitu okoliša mogu se žaliti na odluku BSH, napominje dpa. Zapadni su partneri Gazproma u projektu njemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Gotovo dovršeni Sjeverni tok 2 trebao bi udvostručiti količinu ruskog prirodnog plina koji će kroz Baltičko more stizati u Njemačku, koja time želi osigurati opskrbu cjenovno prihvatljivim energentom u razdoblju postupnog odbacivanja ugljena i nuklearne energije.

Plinovod gradi konzorcij predviđen ruskim plinskim divom Gazpromom čiji su zapadni partneri njemački Uniper i BASF-ov Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

SAD pak tvrdi da će plinovod povećati energetsku ovisnost Europe o Rusiji i nastoji ga zaustaviti sankcijama. Švicarska kompanija zato je krajem 2019. povukla svoj brod za postavljanje cijevi i Sjeverni tok 2 morao je posegnuti za drugim brodom, a time i tražiti novu dozvolu.

Ruski brod Fortuna napustio je jučer njemačku luku Wismar i danas ujutro nalazio se u Baltičkom moru kraj Rostocka, prema internetskoj stranica vesselfinder.com. Brod je dovršio polaganje cijevi na potezu dugom 2,6 kilometara u prosincu, nakon godinu i pol dana stanke, a dozvola je u međuvremenu istekla.

Dovršetak projekta uključuje postavljanje cijevi na potezu dugom oko 150 kilometara, uključujući 30 kilometara u njemačkim i 120 kilometara u danskim vodama. Nova dozvola BSH odnosi se na preostalu dionicu u njemačkim vodama, napominje dpa.

Danske su vlasti priopćile da će radovi u blizini otoka Bornholma početi u petak i da će u njima sudjelovati brod Fortuna. Pripremni radovi i ispitivanja počet će nakon što se brod pozicionira u danskim vodama, priopćio je Sjeverni tok 2, ne navodeći datum tih aktivnosti.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Njemačka, Wintershall, Uniper, Royal Dutch Shell, Angela Merkel, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE