GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi

Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 20:45
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.

Curenje plina kao rezultat moguće sabotaže otkrivene na plinovodima Sjeverni tok u utorak izazvalo je pomutnju na energetskim tržištima i povećalo sigurnosne zabrinutosti.

Norveška je trenutno najveći europski opskrbljivač plina i vodeći globalni opskrbljivač naftom. Ima više od 90 plinskih i naftnih polja na moru, od kojih je većina povezana s mrežom plinovoda koji se protežu na oko 9000 kilometara.

"Vojska će biti vidljivija na norveškim naftnim i plinskim postrojenjima", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za medije.

Na napad bi se "odgovorilo zajednički s našim saveznicima", rekao je. Norveška je članica NATO saveza.

Na moru bi bila angažirana mornarica da štiti pomorska postrojenja, a na kopnu bi policija mogla pojačati svoju prisutnost na postrojenjima, rekao je.

NATO i Europska unija naglasile su potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura i upozorili na "snažan i ujedinjen odgovor" ako bude više napada.

U ponedjeljak, Norveška agencija za naftnu sigurnost pozvala je na veći oprez zbog nepoznatih bespilotnih letjelica koje su viđene blizu norveških morskih plinskih i naftnih platformi, upozoravajući da mogu predstavljati rizik od nesreća ili namjernih napada.

Stoere je rekao u srijedu da se prelijetanje bespilotnih letjelica "uglavnom događalo u rujnu" i da su bile "različitih veličina" te da je njihova aktivnost bila "neuobičajena".

Međutim, ponovio je da nije vidio posebne prijetnje protiv norveškog plinskog i naftnog sektora na moru i nije zatražio vojnu pomoć od saveznika.

Tagovi: Norveška, norveška vojska, Jonas Gahr Stoere, naftne platforme, plinske plaforme
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE