GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška očekuje rekordan izvoz plina u ovoj godini

Norveška očekuje rekordan izvoz plina u ovoj godini
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 18:49
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveški sustav za izvoz plina trebao bi u Europu isporučiti rekordne količine energije u ovoj godini, nakon rujanske stanke radi održavanja, rekao je u ponedjeljak šef operatora plinovodnog sustava Gassco.

Norveška je ove godine postala najveći opskrbljivač Europe plinom, pretekavši Rusiju i prije prošlotjednog zatvaranja plinovoda Sjeverni tok 1, prema podacima Refinitiv Eikona.

Gasscoov sustav plinom iz cjevovoda opskrbljuje Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku, a kompanija je ove godine odgodila ljetno održavanje kako bi osigurala opskrbu s obzirom na smanjene isporuke iz Rusije.

"Ovo ljeto isporučili smo (količinu plina) kakvu bismo obično dostavljali u zimskim mjesecima", rekao je izvršni direktor Gassca Frode Leversund.

Isporuke su ove godine već porasle za ekvivalent 60 teravat sati, ili za 4,97 milijardi kubičnih metara plina, prema podacima norveške kompanije.

U rujnu obavit ćemo potrebno, planirano održavanje koje će smanjiti kapacitet, ali sustav će „biti spreman za početak zime” 1. listopada, rekao je Leversund.

Norveška će unatoč tome u 2022. plinovodima isporučiti više od 117 milijardi prostornih metara plina, novi godišnji rekord, u odnosu na prošlogodišnjih 113,2 milijardi prostornih metara, rekao je izvršni direktor.

U iduće dvije do tri godine očekujemo slične razmjere radova na održavanju, što bi također trebalo osigurati kontinuirano visoku razinu isporuka, dodao je.

Gasscoove ukupne kapacitete mogao bi po njegovim riječima povećati i novi plinovod Baltic Pipe, koji će Norvešku preko Danske povezati s Poljskom, a trebao bi početi s radom u listopadu.

Koliki će točno biti učinak dodavanja cijevi bit će poznato tek kada plinovod počne s radom, napomenuo je čelnik norveške kompanije.

Prema službenim prognozama iz svibnja, ukupna norveška proizvodnja, uključujući i ukapljeni prirodni plin, mogla bi ove godine porasti za osam posto, na 122 milijardi prostornih metara.

Tagovi: Norveška, plin, izvoz plina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE